Kriminelle østeuropæere vender tilbage til Danmark trods indrejseforbud

Hver tredje Østeuropæer, der blev varetægtsfængslet for tyverier og indbrud i København i marts måned, havde indrejseforbud i Danmark. Københavns Politi genkender problemet.

138 østeuropæiske statsborgere blev sidste år sigtet for at have trodset et indrejseforbud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indrejseforbud til kriminelle udlændinge holder dem ikke altid ude af Danmark. For en fjerdedel af dem, der blev varetægtsfængslet for tyverier og indbrud i København i marts, havde allerede indrejseforbud i Danmark. Det viser tal, som Radio24syv har indsamlet fra Københavns Dommervagt i marts måned i år.

Ud af de 28 østeuropæiske statsborgere, der i marts blev sigtet for tyveri og indbrud, havde ni af dem i forvejen indrejseforbud i Danmark. I alt blev 37 personer sigtet for tyveri og indbrud.

Københavns Politi har ikke de præcise tal for, hvor mange med indrejseforbud, der bliver anholdt for at begå ny kriminalitet, men genkender problemet:

»Vi har i øjeblikket fokus på lomme – og tricktyverier sammen med Københavns Kommune, og vi oplever, at en del af dem, vi anholder, allerede har et indrejseforbud,« skriver chefanklager Ida Sørensen fra Københavns Politi til Radio24syv.

Peter Skaarup, der er gruppeformand i Dansk Folkeparti kalder tallene for »hårrejsende« og vil nu afkræve regeringen en løsning:

»Jeg så gerne, at de udenlandske kriminelle afsonede i deres hjemland, hvor forholdene er dårligere, at de fik hårdere straffe for at bryde et indrejseforbud, og at grænsekontrollen var permanent og mere effektiv,« siger Peter Skaarup til Radio24syv.

Preben Bang Henriksen, retsordfører i Venstre, er enig i, at tallet er for højt, men det er ikke grænsekontrollen, der har slået fejl:

»Hvis man tror, at grænsekontrollen skal tage enhver, så har den selvfølgelig fejlet. Men vi etablerede grænsekontrollen, fordi der var en vanvittig asyltilstrømning i 2015, og den har vi fået bremset. Det er jo ganske glimrende, men grænsekontrollen er og bliver en stikprøvekontrol,« siger Preben Bang Henriksen til Radio24syv.

Et af de steder, hvor mange personer fra Østeuropa krydser den danske grænse, er færgehavnene ved Rødby og Gedser. Det er Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der står for grænsekontrollen. Politiinspektør Kim Kliver siger, at det er vanskeligt at passere grænsen her, hvis man har indrejseforbud:

»Den altovervejende del bliver bedt om at legitimere sig ved at vise pas eller andet gyldigt ID. Men det er jo ikke den eneste indrejsevej - man kan jo også komme til Danmark fra de øvrige nordiske lande,« siger Kim Kliver til Radio24syv.

Forsvarsadvokat Syzette Vinding Kruse har haft mange østeuropæiske kriminelle som klienter - også nogle med indrejseforbud:

»Det er fattige mennesker, som kommer hertil fra Østeuropa, og for dem er det stadig mere attraktivt at samle flasker eller begå småkriminalitet og komme i fængsel end at være i deres hjemlande,« siger Syzette Vinding Kruse til Radio24syv.

Radio24syv har haft en reporter siddende i Københavns Dommervagt i alle hverdage i marts måned i år. 76% af dem, der blev fremstillet for berigelseskriminalitet var fra østeuropæiske lande som Polen og Rumænien. Af disse havde 32,1 procent indrejseforbud i Danmark.

En udlænding kan få indrejseforbud i Danmark, hvis vedkommende har begået kriminalitet eller opholdt sig ulovligt i landet.

Rigspolitiet oplyser, at der sidste år var 138 østeuropæiske statsborgere, der blev sigtet for at overtræde et indrejseforbud.