Kriminelle fra Østeuropaer sjældent voldelige

Tilrejsende kriminelle fra Østeuropa griber sjældent til vold, når de stjæler og begår indbrud, viser en rundspørge til politikredsene. Det modsiger myten om »østrøveren«, som medierne bærer en del af ansvaret for.

Politiet rekonstruerer et røveri mod Vintage Ure i København, hvor urmageren skød mod tre serbiske røvere og jagede dem på flugt. Sager som denne har ifølge NEC-chef Kim Kliver været med til at skabe myten om »østrøveren« – for generelt udgør østeuropæere ikke et stort problem på røveriområdet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rædselsmaleriet af østeuropæiske gangstere, der begår massevis af voldelige røverier, forestiller ikke virkeligheden.

De tilrejsende kriminelle fra østeuropæiske lande nøjes for de flestes vedkommende med at stjæle og begå anden berigelseskriminalitet, mens danske mænd står bag langt de fleste røverier i banker, butikker og private hjem.

Det viser en rundringning til de 12 politikredse.

»Vi har tidligere set enkelte røverier med gerningsmænd fra Østeuropa, men det er generelt meget få østeuropæere, der er involveret i den grove kriminalitet. De opererer i stedet inden for den mindre grove berigelseskriminalitet,« siger vicepolitiinspektør Tommy Keil fra Københavns Politi.

Den samme opfattelse har chefpolitiinspektør Jørgen Abrahamsen i den anden ende af landet. Hos Sydøstjyllands Politi oplever de også enkelte østeuropæere, der begår røverier, men ifølge chefpolitiinspektøren sker det, fordi de kriminelle mister kontrollen over situationen.

»Min erfaring er ikke, at de opsøger private for at overfalde og røve dem. Erfaringen er, at det er opstået spontant i forbindelse med udøvelse af noget andet kriminalitet - typisk indbrud,« siger Jørgen Abrahamsen.

Tidligere i serien om de tilrejsende kriminelle fra Østeuropa har den rumænske forbindelsesofficer Angelin Ciobanu forklaret, at de tilrejsende rumænere søger maksimal fortjeneste med mindst mulig risiko. Derfor holder de sig fra voldelig kriminalitet, fordi straffen er meget højere.

Danskere bag røverier

I politiets Nationale Efterforskningscenter, NEC har kriminalinspektør Kim Kliver overblik over det samlede kriminelle billede, og han bekræfter de enkelte kredses opfattelse.

»Størstedelen af de røverier, som begås - både røverier mod pengeinstitutter, røverier mod forretninger og ikke mindst i forhold til de såkaldte hjemmerøverier - de begås altså af danske gerningsmænd,« siger Kim Kliver.

I 2010 har 22 familier oplevet røverier i deres hjem. NEC-chefen har ikke det nøjagtige tal, men han forklarer, at østeuropæere kun står bag »en meget lille del«. Gerningsmanden er oftest pæredansk, kommer i nærområdet og kender offeret på forhånd.

Når der alligevel er opstået en myte om »østrøveren«, skyldes det ifølge Kim Kliver, at enkelte af de røverier, der er begået af østeuropæere, har været meget voldsomme og omtalte i medierne.

»Derfor skaber det stor opmærksomhed i folks bevidsthed - også en større opmærksomhed end tallene egentlig berettiger til,« forklarer han.

En af de grove sager, som NEC-chefen henviser til, er røveriet mod et ægtepar i deres hjem i Skovby i oktober 2008. Fem rumænere blev dømt for røveriet, fire af dem tillige for dødsvold. Den 76-årige Karsten Nørgaard døde af røvernes spark og slag.

Medier mudrer billedet

Samtidig mener Kim Kliver, at medierne skal se indad for at forstå myten om »østrøveren«.

»Jeg oplever en del historier med unuancerede beskrivelser, hvor det i forhold til pressedækningen godt kunne se ud, som om at der er tale om østeuropæiske kriminelle. Men når vi opklarer sagerne, så er gerningsmændene altså stadigvæk primært danskere. Så der er ikke belæg for den der fabulering, som vi nogle gange ser,« siger han.

Michael Hviid Jacobsen, der er sociolog og professor ved Aalborg Universitet, mener også, at medier og politikere bærer en del af ansvaret for mytedannelsen.

»En sag som Skovby-sagen sætter den folkelige fantasi i højeste alarmberedskab, og det er med til at skabe en masse myter, forestillinger og stigmatiseringer. I den sammenhæng er det vigtigt, at medier, politikere og myndigheder, der anvender og har adgang til informationsteknologierne, er varsomme med at drage forhastede konklusioner,« siger Michael Hviid Jacobsen.

Konsekvensen af myter som »østrøveren« kan ifølge professoren være, at man hænger hele befolkningsgrupper unødigt ud.

»Den frygt, der kan ligge og lure, er, at folk fra Østeuropa skal associeres ubegrundet med den her type grov kriminalitet. Så det farlige er, at vi overfører vores viden fra enkeltsager til større sociale grupperinger,« siger Michael Hviid Jacobsen.