Kriminalitetsofre får mere i erstatning end nogensinde

Erstatninger til ofre for kriminalitet er i 2013 steget til rekordniveau, viser nye tal.

Kriminalitetsofre får mere i erstatning end nogensinde, viser nye tal.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske kriminalitetsofre, der har fået tilkendt erstatning i 2013, har samlet set fået det højeste beløb nogensinde, viser tal fra Rigspolitiet og Erstatningsnævnet.

Stigningen gælder eksempelvis ofre, der har fået varige mén, tabt en del af deres erhvervsevne eller gået glip af arbejdsfortjeneste på grund af kriminalitet.

Hvert år søger 3.000 ofre erstatning, og i 2013 har de fået tilkendt over 200 mio. kr. Det er ifølge politiets tal 20 millioner kroner højere end i 2012, og stigningen er endnu større ifølge Erstatningsnævnets opgørelse.

»Det er det højeste, vi nogensinde har været oppe på,« siger Michael Lerche, der er formand for Erstatningsnævnet.

»Forklaringen på stigningen inden for tab af erhvervsevne er nok, at der i den kategori simpelthen er flere personer, der har fået tilkendt erstatning,« siger Michael Lerche.

Han peger desuden på, at et øget fokus på psykiske skader kan forklare, at flere får erstatning for eksempelvis tabt arbejdsfortjeneste.

»I de mere end 20 år, jeg har været formand for Erstatningsnævnet, er det helt tydeligt, at der er kommet flere psykiske skader, end der har været før i tiden,« siger han.

»Det kan være meget alvorlige trusler om at blive slået ihjel, hvor der ikke er sket nogen fysisk skade. Derimod kan der være tale om en psykisk skade, som kan få nogle mennesker til at gå helt ned med flaget.«

En helt tredje grund til det rekordhøje niveau af erstatninger kan være det såkaldte differencekrav, som flere ifølge Michael Lerches vurdering er blevet opmærksom på.

I tilfælde, hvor kriminaliteten er sket på arbejdspladsen, kan ofret ikke alene være berettiget til at få erstatning efter arbejdsskadereglerne, men også fra Erstatningsnævnet.

Hvis nævnet udmåler en højere erstatning end de andre relevante myndigheder efter arbejdsskadereglerne, så kan ofret få udbetalt forskellen på de to beløb. Dermed stilles ofre, der er kommet til skade på arbejdspladsen ikke ringere end andre.