Kriminaliteten daler i særligt udsatte boligområder

Færre anmelder forbrydelser i de særligt udsatte boligområder. Ikke alle områder er dog lige godt med.

Værebroparken i Bagsværd Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man et øjeblik glemmer den seneste tids banderelaterede skudepisoder omkring København, så går det tilsyneladende godt med bekæmpelsen af kriminalitet i flere af de særligt udsatte boligområder.

Rigspolitiets nye opgørelse for 2012 viser, at antallet af anmeldte forbrydelser i de særligt udsatte boligområder samlet set faldt med 12,7 procent i forhold til 2011.

Den positive udvikling gør sig gældende i eksempelvis Værebroparken i Bagsværd, Mjølnerparken på Nørrebro og Tingbjerg-bydelen i København.

»Vi har haft særligt fokus på de udsatte boligområder i 2012, hvor vi har fået bevilliget ekstra midler. Vi tror og håber på, at det har været med til at skubbe den positive udvikling på vej,« siger vicepolitiinspektør Steen Pedersen fra Rigspolitiet.

De særligt udsatte boligområder er udpeget af politiet på grund af høj kriminalitet, primært vold, indbrud, stoffer og våben, fortæller han.

Beboernes relativt høje utryghed skyldes dog også generel utryghedsskabende adfærd såsom støjende opførsel, hærværk og ulovlig knallertkørsel.

Politiet modtræk har blandt andet være mere synlig tilstedeværelse, fast stationerede betjente og samtaler i områderne.

»Og så har vi kørt sagerne hurtigt for at vise de unge, der begår kriminalitet, at det har konsekvenser,« siger Steen Pedersen. Han understreger, at opgaven ikke er løst endnu. I Blågården på Indre Nørrebro og i Folehaven i Valby er der for eksempel sket en stigning i anmeldt kriminalitet i løbet af sidste år.

Mørketal

Steffen Boel Jørgensen, forretningsfører i boligselskabet Lejerbo, som blandt andet administrerer Mjølnerparken, advarer mod at måle boligområderne alene på antallet af anmeldelser:

»Jeg vil nødig være ham, der tisser på sukkermaden, men der kan være et stort mørketal i statistikkerne. I nogle områder kan man ikke udelukke, at faldet i anmeldelser skyldes, at folk bare er holdt op med at anmelde kriminalitet,« siger han.

For netop at afdække mørketallet og nuancere billedet er Rigspolitiet lige nu ved at gennemføre deres første tryghedsmåling i boligområderne.