Krigsveteran fængsles for islamistiske bombetrusler

"I bliver sprunget i stykker i dag. Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar", lød trussel til indkøbscenter.

Næstved. En PTSD-ramt krigsveteran er tirsdag blevet varetægtsfængslet frem til 9. november i et grundlovsforhør i Næstved.

Ifølge anklagemyndigheden står den 31-årige mand bag en stime af bombetrusler. Mandag eftermiddag tikkede de ind hos lufthavne, indkøbscentre, sygehuse og uddannelsesinstitutioner over hele landet.

Den mistænkte nægter sig imidlertid skyldig. I tirsdagens retsmøde afviste han desuden at udtale sig om sagen, oplyser anklager Susanne Bluhm.

Hun fortæller, at manden i første omgang sigtes for trusler mod Nykøbing Falster Sygehus, Roskilde Lufthavn i Tune samt indkøbscentrene Ro's Torv i Roskilde og Vestsjællandscentret i Slagelse.

- Men jeg forventer, at der kommer yderligere sigtelser, siger Susanne Bluhm.

I retsmødet præsenterede hun dommeren for flere af de mails, som manden menes at stå bag.

"En bombe sprænges klokken 14 i dag. God fornøjelse", lød det eksempelvis i mailen sendt til Roskilde Lufthavn i Tune.

I truslerne mod Ro's Torv i Roskilde og Nykøbing Falster Sygehus forsøgte gerningsmanden tilsyneladende at skabe frygt for islamistisk terrorisme.

"I bliver sprunget i stykker i dag. Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar", skrev den mistænkte ifølge politiet.

Anklager Susanne Bluhm fortæller, at intet indikerer, at den anholdte er islamist.

- Men det kom frem, at han er krigsveteran, og at han har været udsendt. Han sagde selv, at han lider af PTSD, og at han også har andre psykiske diagnoser. Men dem var han ikke enig i, siger Bluhm.

Den 31-årige ønskede i øvrigt ikke at medvirke til en mentalundersøgelse. Ifølge Susanne Bluhm skyldes det, at han ikke selv mener, at han er psykisk syg.

Den mistænkte, der i forvejen er kendt af politiet, blev uden større dramatik anholdt i Slagelse klokken 18 mandag aften.

Det skete, efter at Aarhus Lufthavn og Roskilde Lufthavn var blevet evakueret som en konsekvens af trusler. De var lukket i et par timer.

Også i Ro's Torv og Vestsjællandscentret valgte man at evakuere.

Ud over trusler sigtes krigsveteranen for overtrædelse af straffelovens paragraf 135. Den handler om ubegrundet at forårsage udrykning af politi og ambulancer.

/ritzau/