Krigens ansigter

De er ansigterne på den krig, de færreste havde forestillet sig ville finde sted på europæisk jord i vores tid. Det er mænd, der går i krig. Det er mødre, der flygter med deres børn. Det er borgere i Kyiv, der søger ly for krigen i beskyttelsesrum, ingen havde troet, der nogensinde ville blive brug for. Og så er det børnene, der den ene dag gik i skole og legede med kammeraterne for den næste dag at vågne op til et land i krig.

Svyatoslav Yurash er 26 år, politiker og medlem af præsident Zelenskys parti, »Folkets tjener«. Her patruljerer han i Kievs centrum under udgangsforbuddet.   Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Foto: DANIEL LEAL/Ritzau Scanpix.

Den 19-årige ukrainske soldat Yevhen er indlagt på et militærhospital i Lviv efter at have trådt på en mine i Luhansk-regionen. Tallet for antal sårede – civilt som militært – er stadig behæftet med stor usikkerhed.

 

Foto: STOYAN NENOV/Reuters/Ritzau Scanpix.

En pige varmer sig med et tæppe i grænsebyen Siret i Rumænien. Der har været lange køer ved grænseovergangene ud fra Ukraine, siden krigen startede, og temperaturerne har været lave.

 

Foto: MARTON MONUS/Ritzau Scanpix.

En dreng fanget af kameraet bag en dugget rude på Nyugati-stationen i Budapest i Ungarn efter at være flygtet med sin familie fra Ukraine.

 

Foto: MIKHAIL PALINCHAK/Ritzau Scanpix.

En ældre ukrainsk kvinde handler ind i et næsten tomt supermarked i Kyiv i mandags. Manglen på varer skyldes både, at folk har hevet varer ned fra hylderne, mens tid var. Men også logistiske problemer med at få varerne frem på grund af krigen.

 

Foto: ARIS MESSINIS/AFP/Ritzau Scanpix.

Kræftramte børn – blandt andre pigen på billedet – måtte sammen med forældre, læger og sygeplejersker søge ly i kælderen under børnehospitalet Okhmadet i Kyiv, da russiske tropper begyndte deres angreb på byen.

 

Foto: DAPHNE ROUSSEAU/AFP/Ritzau Scapix.

Alle ukrainske mænd mellem 18 og 60 år har fået forbud mod at forlade landet og skal blive og kæmpe mod russerne. Her er det en indbygger i Kyiv, der sammen med andre frivillige er i gang med at lave skyttegrave i Kyiv.

 

Foto: YARA NARDI/Ritzau Scanpix.

Siden krigens start har kvinder og børn i et stadig stigende antal forladt landet. Her holder en kvinde om sit barn i en midlertidig lejr for flygtninge i Przemysl i Polen.

 

Foto: Raphael Lafargue/Ritzau Scanpix.

En ukrainsk soldat deltager i en messe i et ortodoks kloster i Kyiv. Over 75 procent af ukrainerne tilhører ifølge Wikipedia den ortodokse kirke.

 

Foto: Asger Ladefoged.

Genforening ved grænsen til Polen, hvor pårørende, siden krigen startede, har stået klar til at modtage deres nærmeste, som er flygtet fra de russiske angreb.