Krig mod IS den største mission siden Afghanistan

Et flertal i Folketinget er nu klar til at sende kampfly og specialstyrker til Syrien. Det er et bevis på, at Danmark vil fastholde sin position som én af USAs vigtigste partnere, vurderer forsker.

Et flertal i Folketinget er nu klar til at sende kampfly og specialstyrker til Syrien. Det er et bevis på, at Danmark vil fastholde sin position som én af USAs vigtigste partnere, vurderer forsker. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks forsvar kommer på en alvorlig prøve. Regeringen har nu fremlagt sin plan om at sende specialstyrker og kampfly i krig mod terrororganisationen IS, og da et klart flertal står bag, betyder det, atomkring 400 soldater til sommer sendes til Syrien og Irak.

»Regeringen ønsker at intensivere kampen mod terrororganisationen ISIL (IS,red.). Vi bliver nødt til målrettet og med stor kraft at bekæmpe ISIL, der skruppelløst terroriserer og dræber uskyldige mænd, kvinder og børn,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Et af de største bidrag er atgenudsende syv F-16-kampfly. Flyene var fra oktober 2014 til oktober 2015 udsendt i krigen mod IS i Irak. Som noget nyt skal60 soldater fra specialstyrkerne indsættes på landjorden. De får base i Irak, men skal også kunne operere på syrisk jord. Prisen på missionen bliver ifølge forsvarsminister Peter Christensen (V) 280 millioner kroner – penge, der skal findes på et i forvejen presset forsvarsbudget.

Professor og forsker i forsvarspolitik ved Københavns Universitet Mikkel Vedby Rasmussen kalder det »den største danske mission siden Afghanistan«. Han forventer, at udgifterne til krigen kan stige – eksempler på ekstraudgifter kan være ammunition, slitage påfly og andet materiel, der skal erstattes, hvis det bliver beskadiget i kamp.

Professoren vurderer desuden, at beslutningen om at sende F-16-flyene af sted i højere gradhandler om at tilfredsstille amerikanerne endom, hvad der bedst kan vinde krigen over IS.

»At bruge avancerede kampfly til at skyde Toyota-pickup-trucks med er ikke den mest omkostningsrationelle måde at gennemføre en krig på. Amerikanerne står ikke desperat og mangler fly, og der er flere fly i koalitionen, end der er mål. Så det er mere et udtryk for, at amerikanerne gerne vil have en bred koalition i kampen mod IS,« siger Mikkel Vedby Rasmussen.

I løbet af det år, de danske F16-fly deltog i den amerikanskledede kamp mod IS i Irak, fløj de ifølge forsvaret547 gange og kastede i alt 503 bomber. Flyene blev trukket tilbage efter et år på grund af nedslidning af både materiel og personel.

Der er dog stadig store bekymringer hos flymekanikernes formand, Jesper K. Hansen:

»Jeg er lidt skeptisk, idet forsvaret er udfordret på mandskab. Men der er heldigvis en bagkant på missionen på seks måneder, og det gør, at vores medlemmer har mere vished for, hvor lang tid de skal være af sted.«

Jesper K. Hansen vurderer dog, at man stadig mangler 65 mand for at kunne løse opgaverne optimalt.FN-missionen i Mali, hvor Danmark blandt andet skal sende et transportfly af sted i oktober, gør, at man kan komme til at mangle flymekanikere og andre teknikere til én af missionerne.

»Det er meget naivt«

Det nye bidrag fremsættes som beslutningsforslag i Folketinget til april, og der tegner sig på forhånd et klart flertalfor bidraget.

»Vi ser meget positivt på, at vi fortsat bidrager til bekæmpelsen af Islamisk Stat, også gerne med flystøtte,« siger formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl.

Socialdemokraterne, de Konservative, Liberal Alliance og de Radikale er ligeledes positive over for regeringens forslag. De Radikale er dog særligt optaget af, om der er folkeretligt grundlag for at gå ind i Syrien, hvor man i modsætning til Irak ikke er inviteret.

»Nu, hvor der er en skrøbelig våbenhvile mellem Assad og oppositionen, er der grund til at sikre, at indsatsen rettes mod IS, men for os skal det folkeretlige grund være i orden,« siger de Radikales formand, Morten Østergaard.

Ifølge ekspert i folkeret og lektor på Københavns Universitet, Anders Henriksen, står regeringen rent juridisk på fast grund:

»Det er den almindelige antagelse, at IS har angrebet Irak, og derfor har Irakretten til at forsvare sig mod IS – også i Syrien. Irak kan så bede andre lande om at bistå. Det kalder man kollektivt selvforsvar, og det er det, Danmark støtter sig til i Syrien.«

Alternativet, Enhedslisten og SF er imod den nye, opgraderede indsats. Tidligere udenrigsminister og nuværende forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, vurderer, at den planlagte militære indsats i Syrien er for farlig i forhold til, hvad man kan opnå.

»Hvis man har et helt klart formål og en hel klar strategi, så kan man gøre det. Men at tro, man kan gå ind og løse en meget, meget kompleks konflikt ved at sende mere militær ind, er meget naivt.«