"Krig er som poker"

Det er godt, at soldater skriver bøger om krigen, mener major Peter Dahl, stabschef for hold 7 i Afghanistan. Men de må acceptere, at forsvaret censurerer bogen for ikke at afsløre kortene på hånden..

Forfatteren til den omstridte bog, Thomas Rathsack, ankommer sammen med forslagsdirektør Jakob Kvist og deres advokat Tyge Trier til fogedretten i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Henover sommeren udspillede Operation Panterens Klør sig i ulidelig varme i Helmand-provinsen i Afghanistan. Det var et af de blodigste slag siden invasionen i 2001, hvor ti briter mistede livet og over 100 blev såret. Over 350 danske soldater kæmpede side om side med 3.000 afghanske og britiske soldater.

Major Peter Dahl var på det tidspunkt stabschef på hold 7 i Afghanistan og er netop kommet hjem i sidste måned. Han ser gerne, at befolkningen får så detaljeret en beskrivelse af de strabadser, han og de øvrige danske soldater er igennem i krigen. Men han advarer mod, at soldaterne på egen hånd skriver bøger, som kan gøre det svært for næste hold danske soldater.

- Som soldat står man i et dilemma. Man kan jo godt skrive om informationer, der ikke længere er vigtige. Men hvis de indeholder nøglen til, hvad militæret også vil gøre i fremtiden, så tjener man sig godt ved at spørge opad i systemet, inden bogen kommer ud. Det er vigtigt for befolkningen og pressen at acceptere, at spillereglerne for krig har ændret sig i takt med, at vi som nation udfører meget farligere operationer i dag end før i tiden, siger Peter Dahl, som er 40 år og har været 21 år af dem i militæret.

Censur er nødvendigt
Han mener godt, man kan forlange, at visse ting holdes hemmelige for offentligheden. Om nødvendigt at militæret censurerer dele af bogen.

- Det er jo netop meningen at skjule noget. Krig er som poker. Man fortæller jo ikke, hvilke kort, man har på hånden. Selv når de andre har smidt deres kort på bordet, viser man ikke sine egne. Sådan er spillereglerne. Vi må gå ud fra, at hvis hr. og fru Danmark ved noget, så ved resten af verden det også – herunder vores fjender.

Men har militæret ikke en pligt til at informere detaljeret om krigen i Afghanistan?

- Jo, fordi vi lever i et demokrati. Vi skal informere om så meget som overhovedet muligt, når vi kan. Hvis vi holder noget hemmeligt, så forpligter det os til efterfølgende at fortælle om det, så snart vi kan. Sådan at nationen kan se, at det var i orden at holde det hemmeligt i første omgang.

Folketingets håndlangere
Hvorfor er åbenhed vigtig i et demokrati?

- Vi er jo Folketingets væbnede håndlangere og betalt af skatteyderne, som har en berettiget interesse i at vide, hvad deres penge går til.

Er det for at sikre sig folkelig opbakning til krigen?

- Ja. Hvis befolkningen ikke har tillid til os, så tror de altid, at noget er fejet ind under gulvtæppet. Men nogle gange er det bare spillereglerne for krig, siger Peter Dahl og giver følgende eksempel:

- Da Berlingske Tidende interviewede mig midt under Operation Panterens Klør, så gik alt ikke efter tidsplanen. Men det kunne jeg ikke fortælle, fordi det kunne opildne modstanderen til at kæmpe videre. Men det kan jeg jo godt fortælle dig i dag.

Gør det nogen forskel, at bogens forfatter, Thomas Rathsack, er jægersoldat – og dermed meget central i hemmelige operationer?

- Isoleret set – nej. Men der er en speciel aura omkring Jægerkorpset, så derfor får hans oplevelser implicit en større vægt. De ting, han siger, får en større offentlig interesse og gennemslagskraft.

Danmark er en nation i krig
Hvad mener du om, at soldater skriver bøger om krigen?

- Personligt synes jeg, at det er en fin ting, at der bliver skrevet bøger om krigen. Der er dels med til at forankre og sikre vores krigshistorie, men bøger giver også den almindelige dansker et samlet indblik i, hvad der ligger bag alle avisartiklerne. Jeg synes, at soldaterne har fortjent, at danskerne får et større og dybere kendskab til deres arbejde, siger Peter Dahl, som mener, at der er sket et positivt skred i befolkningens opfattelse af soldater.

- Der er sket et skred i folks holdning. Det har været en helt fantastisk følelse at komme hjem og mærke nationens opbakning. Vi er som land ved at vænne os til at være en nation i krig. Med alt hvad det indebærer med at hylde sine hjemvendte soldater. Jeg har været utrolig stolt af at komme hjem og gå march gennem Slagelse by og være til parade på Christiansborg til flagdagen den 5. september. Selv for en gammel mand som mig, betyder det meget – man vokser ikke fra at få ros, siger Peter Dahl.