Krifa-overenskomst i strid med loven

Unge 18-19-årige skal have mindst 99 kroner i timen, mens ansatte over 19 år skal have mindst 110,50 kroner i timen, siger Krifa-overenskomst.

Er man mellem 18 og 19 år og arbejder på et hotel eller en restaurant med overenskomst hos KRIFA, er man blevet snydt for 11,50 kroner i timen de seneste to år.

Krifa-overenskomsten siger, at unge mellem 18-19 år mindst skal have 99 kroner i timen, mens ansatte over 19 år mindst skal have 110,50 kroner i timen, skriver Fagbladet 3F.

Det er i strid med loven, for man må ikke give ansatte mindre i løn på grund af deres alder. Sådan lyder det fra flere juridiske eksperter med henvisning til forskelsbehandlingsloven.

- Overenskomstbestemmelsen ser umiddelbart ud til at stride mod forskelsbehandlingsloven, siger Ruth Nielsen, professor ved juridisk institut på Copenhagen Business School.

Ruth Nielsen bakkes op af specialist i arbejdsret Frederik Brocks.

- Som bestemmelsen i Krifa’s overenskomst er formuleret, handler den om medarbejdere, som er mellem 18 og 19 år gamle. En bestemmelse, som giver en lavere løn til 18-19-årige end til medarbejdere med en højere alder, er umiddelbart udtryk for direkte forskelsbehandling på grund af alder, og er dermed i strid med forskelsbehandlingsloven, siger Frederik Brocks fra revisions- og rådgivningsfirmaet KPMG.

Hos Krifa har man ikke været opmærksomme på, at deres overenskomst er i strid med loven.

- Det har vi ikke været opmærksomme på før nu, og vi vil undersøge sagen nærmere, siger Kurt Bech, overenskomstchef i Krifa.

Fagforeningen HK har flere gange protesteret over en lignende lønbestemmelse i to af deres overenskomster, fordi de mener aldergrænser i forhold til løn er i strid med forskelsbehandlingsloven. Derfor er HK parate til at køre sager for deres medlemmer hvis de oplever at blive diskrimineret på baggrund af alder.

BNB