Krifa-overenskomst i strid med loven

Unge 18-19-årige skal have mindst 99 kroner i timen, mens ansatte over 19 år skal have mindst 110,50 kroner i timen, siger Krifa-overenskomst.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er man mellem 18 og 19 år og arbejder på et hotel eller en restaurant med overenskomst hos KRIFA, er man blevet snydt for 11,50 kroner i timen de seneste to år.

Krifa-overenskomsten siger, at unge mellem 18-19 år mindst skal have 99 kroner i timen, mens ansatte over 19 år mindst skal have 110,50 kroner i timen, skriver Fagbladet 3F.

Det er i strid med loven, for man må ikke give ansatte mindre i løn på grund af deres alder. Sådan lyder det fra flere juridiske eksperter med henvisning til forskelsbehandlingsloven.

- Overenskomstbestemmelsen ser umiddelbart ud til at stride mod forskelsbehandlingsloven, siger Ruth Nielsen, professor ved juridisk institut på Copenhagen Business School.

Ruth Nielsen bakkes op af specialist i arbejdsret Frederik Brocks.

- Som bestemmelsen i Krifa’s overenskomst er formuleret, handler den om medarbejdere, som er mellem 18 og 19 år gamle. En bestemmelse, som giver en lavere løn til 18-19-årige end til medarbejdere med en højere alder, er umiddelbart udtryk for direkte forskelsbehandling på grund af alder, og er dermed i strid med forskelsbehandlingsloven, siger Frederik Brocks fra revisions- og rådgivningsfirmaet KPMG.

Hos Krifa har man ikke været opmærksomme på, at deres overenskomst er i strid med loven.

- Det har vi ikke været opmærksomme på før nu, og vi vil undersøge sagen nærmere, siger Kurt Bech, overenskomstchef i Krifa.

Fagforeningen HK har flere gange protesteret over en lignende lønbestemmelse i to af deres overenskomster, fordi de mener aldergrænser i forhold til løn er i strid med forskelsbehandlingsloven. Derfor er HK parate til at køre sager for deres medlemmer hvis de oplever at blive diskrimineret på baggrund af alder.

BNB