Krav om øget beskyttelse af jøder

Fremadrettet bør der være permanent politiovervågning ved den jødiske privatskole og synagogen i København, mener flere politikere.

Den konservative Rasmus Jarlov, her under en støttedemonstration for jøderne, er blandt de politikere, der kræver skærpet sikkerhed for jøderne. Foto. Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det jødiske samfund i København skal fremover beskyttes langt bedre, og der bør være permanent politi til stede ved jødiske institutioner som Carolineskolen og den jødiske synagoge i København.

Sådan lyder beskeden fra flere politikere efter weekendens skuddrama, hvor en gerningsmand blandt andet åbnede ild mod synagogen i Krystalgade i København og dræbte en jødisk mand, der udførte adgangskontrol ved en jødisk konfirmationsfest, og sårede to betjente.

»Der skal være en langt bedre overvågning af jødisk ejendom – særligt synagogen og Carolineskolen. Politiet er flinke til at være der, hvis det brænder på, men jeg ved, at det jødiske samfund har bedt om hjælp til at klare de meget store udgifter, der er forbundet med at varetage bevogtningen med private vagtværn og frivillige. Det er altså en politiopgave. Jeg mener, der skal være permanent polititilstedeværelse de to steder, uanset hvad det koster,« siger Dansk Folkepartis politiske næstformand, Søren Espersen.

Antisemitisk graffiti

Carolineskolen er en jødisk privatskole beliggende på Østerbro i København, som blandt andet har været udsat for hærværk i form af smadrede ruder og antisemitisk graffiti på skolens mure.

Skolens ledelse har tidligere meldt ud, at de opfordrer børnene til ikke at bære religiøse symboler som kalot, når de går til og fra skolen, af frygt for chikane.

 

Kravet om fuld permanent polititilstedeværelse ved de jødiske institutioner bakkes op af den konservative københavnske politiker Rasmus Jarlov.

Han mener, at det jødiske samfund i København er »Danmarks mest udsatte minoritet«.

»Der er ingen andre, som på den måde bliver overfaldet på grund af deres religion eller etnicitet. Det er meget alvorligt for dem, og nogle af dem flytter simpelthen, fordi de frygter for, om de kan leve i fred i Danmark. Det kan vi ikke være bekendt som samfund,« siger han.

I kontakt med myndighederne

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra Københavns Politi, men formand for det jødiske samfund, Dan Rosenberg Asmussen, forklarer, at han har været i kontakt med myndighederne om øget politiovervågning efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo i sidste måned.

»I dette konkrete tilfælde var politiet tilstede. Det skylder vi dem stor tak for. Vi tog for tre uger siden en dialog med Justitsministeriet. Vi gentog vores ønske om øget tilstedeværelse af politi ved Carolineskolen, når børnene kommer og går fra skole, samt ved synagogen på shabbat og helligdage, sådan som det findes andre steder i Europa. Den dialog er stadig i gang,« siger han.