Krav om modkøb truede soldater

Dansk forsvars leasing af 40 særligt minesikre køretøjer til Afghanistan var ved at gå i vasken på grund af krav om modkøb.

Forsvarets hasteplan om at lease 40 særligt køretøjer hos amerikansk forsvar har indtil Berlingske Tidendes undersøgelse af sagen været tæt på at gå i vasken. Bl.a. fordi Erhvervs- og Byggestyrelsen har stillet krav om, at amerikansk forsvar skal købe varer hos danske virksomheder svarende til udgiften til at lease amerikanske køretøjer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et krav fra Erhvervs- og Økonomiministeriet om støtte til danske virksomheder i form af modkøb, har truet udsendte soldaters liv og førlighed. Forsvarets hasteplan om at lease 40 særligt minesikre køretøjer hos amerikansk forsvar, de såkaldte MRAPS (Mine Resistant Ambush Protected Vehicle), har indtil Berlingske Tidendes undersøgelse af sagen været tæt på at gå i vasken, fordi Erhvervs- og Byggestyrelsen under Erhvervsministeriet har stillet krav om, at amerikansk forsvar skal købe varer hos danske virksomheder svarende til udgiften til at lease amerikanske køretøjer. Leasingaftalen har en værdi på 187 millioner kroner og skal løbe i to år.

Til Afghanistan

Anskaffelsen af de amerikanske køretøjer er godkendt af partierne bag forsvarsforliget og blev i juli sat i værk efter hård kritik af de nuværende pansrede køretøjers evne til at modstå sprængladninger.

Ifølge et notat fra Forsvarskommandoen til Forsvarsministeriet, som Berlingske Tidendes har fået indsigt i, skulle køretøjerne fragtes til Afghanistan omgående, således at det næste hold soldater i Afghanistan, der ankommer til februar, kan få større chance for at komme hjem med liv og lemmer i behold. Men Erhvervs- og Byggestyrelsens fortolkning af cirkulæret, der stiller krav om modkøb ved alle militære anskaffelser, truede indtil i går projektet.

»Det er Forsvarets Materieltjenestes vurdering, at leasingforretningen ikke kan gennemføres, såfremt Danmark stiller krav om modkøb. Det skyldes, at det amerikanske forsvar ikke forventes at ville acceptere et sådant krav, men i stedet forventes at ville lease de pågældende køretøjer til anden side«, skrev Forsvarskommandoens økonomidirektør, Niels Gotfredsen til Forsvarsministeriet 5. november.

S undrer sig

Direktøren for Erhvervs- og Byggestyrelsen, Finn Lauritzen oplyste efter Berlingske Tidendes henvendelse i går, at eftersom der er tale om brugte køretøjer, stilles der alligevel ikke krav om modkøb. Den oplysning havde Erhvervs- og Byggestyrelsen først fået for ganske nylig, sagde han. Dokumenter viser imidlertid, at Erhvervs- og Byggestyrelsen allerede 8. juli fik besked om at køretøjerne er brugte. Socialdemokraternes ordfører, John Dyrby Paulsen, undrer sig.

»Hvis der ikke er en politisk ledelse, som skærer igennem, får man de her besynderlige tilfælde«, siger han.