Krav om maksimal straf for at støtte Islamisk Stat

Anklager ser ingen formildende omstændigheder i sag om droner og kameraer til terrororganisation.

Senioranklager Sidsel Klixbüll er den ene af de to anklagere, der har ført en sag om støtte til terror ved Københavns Byret. (Arkivfoto) Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I en terrorsag om leverancer af droner og andet udstyr til Islamisk Stat bør de tre tiltalte straffes hårdest muligt - fængsel i fem eller seks år.

Sådan lyder budskabet fra senioranklager Sidsel Klixbüll til nævninger og dommere torsdag i Københavns Byret.

En af mændene er tyrkisk statsborger, og han bør udvises, lyder det den anden anklager i sagen, senioranklager Kristian Kirk.

Han, der er 31 år, er født og opvokset i Danmark. Med hustruen har han to små børn. Mandens to søstre har i øvrigt valgt at tilslutte sig Islamisk Stat.

Påstanden om sanktionen til de tre mænd kommer på banen, efter at retten har afvist at finde dem skyldige i den alvorligste bestemmelse om terror, hvilket anklagemyndigheden havde bedt om.

Mændene, der kaldes underviseren, cykelhandleren og chaufføren, er kendt skyldige i at have fremmet en terrororganisations virksomhed. Det er i strid med straffelovens paragraf 114 e. Her er strafferammen fængsel i seks år. Og det er netop, hvad retten skal nå frem til, lyder det fra Sidsel Klixbüll.

- Først skal vi se på de formildende omstændigheder, siger hun og gør en kort pause, før hun fortsætter:

- Dem er der ingen af.

Derimod er der meget, som taler for den hårdest mulige sanktion, mener senioranklageren.

- Hvis ikke de tiltalte havde leveret disse genstande, ville Islamisk Stat ikke have fået øjne fra luften. Det ændrede hele Islamisk Stats krigsførelse. Man gik fra mere eller mindre tilfældige angreb til mere planlagte angreb med større skader, siger Sidsel Klixbüll.

Underviseren har haft en koordinerende rolle og står ifølge hende til fængsel i seks år. De to andre bør straffes med fem eller seks år, lyder det.

/ritzau/