Krav om garanti for stor skattereform

De for regeringen altafgørende skatteforhandlinger fortsætter i denne uge, og Ny Alliance spiller ud med at kræve, at regeringen forpligter sig til at påbegynde arbejdet med en egentlig skattereform i næste valgperiode, hvis man skal at bakke op nu. K er åben for dialog.

De Konservative med partiformand Bendt Bendtsen i spidsen får støtte fra Ny Alliance til skattelettelser. Men det nye parti ønsker bindende tilsagn om, at danskerne i den næste regeringsperiode kan regne med, at skatten sænkes yderligere. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er masser af opbakning til de Konservative, når de i denne politisk højspændte uge skal forsøge at forhindre Dansk Folkeparti i at decimere regeringens skatteudspil til nærmest ingenting.

Både de Radikale og Ny Alliance trækker som de Konservative i retning af en endnu mere ambitiøs plan, og hvis regeringen ikke »tør« lave en reel skattereform inden et valg, så må den i det mindste love, at der skal tages ordentlig fat i næste periode, lyder det nu fra Ny Alliance.

Vil have det på skrift
»Hvis vi skal gå med til den her lille omlægning, så bør man som minimum indskrive i aftalen, at der efter et valg skal genoptages nye forhandlinger om en større skattereform,« siger medstifter af Ny Alliance, Anders Samuelsen.

Efter at partierne i fredags var til indledende forhandlinger hos finansminister Thor Pedersen (V), er alle nu gået i tænkeboks og regnemaskinerne gløder inden man på onsdag mødes igen. Men Anders Samuelsen er skuffet over regeringens ambitioner.

»Det står desværre meget klart, at de er i lommen på Dansk Folkeparti, men vi vil under ingen omstændigheder gå med i en aftale, hvis det betyder, at der så er »veto« mod at lette skatten yderligere på arbejde frem til 2015. Den vogn hopper vi ikke med på,« siger han.

Pres virker bedre
Finansminister Thor Pedersen (V) ønskede i går ikke at kommentere Ny Alliances krav, men den Konservative skatteordfører, Jakob Axel Nielsen, er imødekommende, selvom han ikke er sikker på, at Ny Alliances løsning er den mest effektive vej i forhold til at få gennemført yderligere lettelser.

»Regeringen skrev jo også ind i sit regeringsprogram, at man ville arbejde på at sætte skatten ned på løn, i det omfang der ville være et råderum, men det har sandt for dyden været svært at komme dertil. Man kan skrive så mange ting, men det, der virker, er, at vi politikkere, der er enige om at sænke skatten, sammen lægger et politisk pres, og der er jeg altid parat til en dialog,« siger Jakob Axel Nielsen, der i øvrigt mener, at man skal passe på med så mange år i forvejen at love »reformer«.

»Hvis der skal indskrives noget, så skal det defineres præcist, i hvilken retning man vil gå, så borgerne ved, om man med en reform eksempelvis mener, at vi skal til at beskatte boligejerne hårdere,« siger han.

Radikal tvivl
Mens Ny Alliance altså fortsat hænger på i forhandlingerne, så var meldingerne fra de Radikale i går knap så positive.

Partiet har regnet sig frem til, at regeringen på trods af omlægningen vil udhule de grønne afgifter med syv milliarder kroner i 2015, og partiet mener desuden, at regeringens udspil snarere har karakter af en skattelettelse end en skatteomlægning.

»Det er uansvarligt, at de reelt laver en underfinansiering, og samtidig finder vi det meget forkert, at man kalder det en grøn skattereform, når man fortsat udhuler de grønne afgifter,« siger den Radikale næstformand Morten Østergaard.

Sejrssikker DF
Men de Radikale og Ny Alliance behøver slet ikke at anstrenge sig så meget, hvis man skal tro DF-formand Pia Kjærsgaard, der efter fredagens forhandlinger løftede sløret for sine forventninger til de kritiske forhandlinger.

»Jeg er ikke i tvivl om, at slutspillet foregår mellem regeringen og Dansk Folkeparti,« lød det.