Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den slags skal være forbudt. Slet og ret.
Nej, det er at gå for vidt. Problemet består snarere i, at det ikke har været muligt for den pågældende og familen at få den fornødne rådgivning og hjælp.
Holdningerne spænder fra fordømmelse til forståelse blandt sundhedsordførere i Folketinget, efter at et privathospital for nylig fjernede brysterne på en 15-årig pige, der føler sig som en dreng.
»Vi er nødt til at have noget lovgivning på området. Det skal ikke være lovligt at udføre et sådant indgreb på unge under 18 år. Vi taler om noget, som aldrig kan laves om igen. Det skriger til himmelen. Det er uansvarligt af en læge at gøre det, og jeg forstår heller ikke, at forældrene gav grønt lys for det,« siger Liselott Blixt (DF).
15-årige Caspian Drumm, som er interviewet i den anden artikel her på siden, fik i begyndelsen af juli fjernet begge sine bryster på H.C. Andersen-klinikken i Odense. Det skete med forældrenes accept, og efter at Caspian, der er født som pige, ikke følte sig tilpas i det køn og ønskede at ændre sin krop, så den passede bedre til hans opfattelse af sig selv som dreng.
Lægen bag indgrebet er blevet hårdt kritiseret af fagfolk, og sundhedsmyndighederne er nu gået ind i sagen for at undersøge, om der kan være tale om et ulovligt indgreb, hvilket vil være tilfældet, hvis det alene er foretaget af kosmetiske årsager. Men både Caspian og familen har givet udtryk for, at de er meget glade for indgrebet.
Måske ulovligt problem
Andre sundhedsordfører mener heller ikke, at et forbud er vejen frem. Både Venstres Sophie Løhde og Sophie Hæstorp Andersen (S) hilser det velkomment, at sundhedsmyndighederne undersøger, om der kan være tale om et ulovligt indgreb. Men de mener snarere, at problemet kan være, at familien efter eget udsagn har haft svært ved at trænge igennem og få den efterspurgte hjælp på Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, som har henholdt sig til, at kun personer over 18 år - efter flere års undersøgelser - kan komme i betragtning til en operation.
»Jeg kan godt forstå, at familien har følt en frustration ved at henvende sig og føle, at de ikke kan få nogen hjælp. Derfor kan det være relevant at se på, om vi kan yde bedre hjælp til disse familier, som står i en rigtig svær situation,« siger Sophie Løhde.
Sundhedsminister Astrid Krag (SF) »forstår godt, at det kan vække undren, at en 15-årig pige får bortopereret sine bryster med begrundelse i et kønsidentitetsproblem«.
»Jeg ved, at Sundhedsstyrelsen nu grundigt vil se på, om indgrebet er i overensstemmelse med lægens pligt efter loven til at vise »omhu og samvittighedsfuldhed«. Jeg kan naturligvis ikke foregribe resultatet af denne vurdering,« siger hun.