Krav om Blekingegade-undersøgelse

Politikere kræver undersøgelse af forløbet omkring Blekingegadesagen efter Interviewet med kriminalassistent Jan Andersen i Berlingske Tidende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Interviewet med kriminalassistent Jan Andersen i Berlingske Tidende får søndag flere retspolitiske ordførere til at gentage ønsket om en undersøgelse af hele forløbet omkring Blekingegadesagen.

- Nu står en politimand frem og fortæller, hvordan politimateriale blev mørkelagt. Og oplysninger som kunne have ændret historiens gang blev holdt tilbage. Nu må regeringen lægge alle kortene på bordet. Vi må have vished om, hvad det var, der skete. De nye oplysninger i sagen kræver simpelthen, at statsministeren tager sagen ud af sin syltekrukke, siger Socialdemokraternes retspolitiske ordfører, Karen Hækkerup.

De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, føler sig efterhånden overbevist om, at der bliver brug for en særlig udredning af sagen om Blekingegadebanden og Politiets Efterretningstjenestes (PET's) rolle i sagen. Men først når PET-kommissionen er færdig med sin generelle udredning. Ellers mener Behnke, at der bliver tale om dobbeltarbejde.

- Jeg er helt sikker på, at når PET-kommissionen er færdig med sit arbejde, så vil vi nok ikke være tilfreds med bearbejdningen i forhold til Blekingegadebanden. Det er jeg ret overbevist om. Det er i sig selv en kæmpe undersøgelse, siger Tom Behnke til Ritzau.

I begyndelsen af 1988 blev kriminalassistent Jan Andersen og en kollega fra Københavns Politi under efterforskningen af et stort røveri mod Daells Varehus nægtet adgang til eksisterende politimateriale, der kunne have ført til afsløringen af
Blekingegadebanden.

Og under et nyt kup mod postkontoret i Købmagergade 10 måneder senere, skød og dræbte bandens medlemmer den 22-årige politimand Jesper Egtved Hansen.