Krav: 16 år til hjernen bag JP-terrorplan

Statsadvokaten kræver højere straffe til fire terrortiltalte svenskere end i tidligere danske terrorsager.

Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire svenske mænd, der tidligere mandag blev kendt skyldige i at planlægge et terrorattentat mod JP/Politikens Hus kort før nytår 2010, skal idømmes lange fængselsstraffe.

Sådan lyder kravet fra anklager i sagen, statsadvokat Gyrithe Ulrich, der mener, at attentatplanerne mod det danske avishus bør straffes hårdere, end hvad har været tilfældet i tidligere terrorsager herhjemme.

Retspraksis fra eksempelvis Vollsmose-sagen og Glasvej-sagen har ellers vist, at forsøg på terrorisme straffes med tolv års fængsel - men i denne sag skal straffene endnu højere op, argumenterede hun under sin strafprocedure i retten i Glostrup.

- Der er ikke kun tale om en indledende forberedelseshandling, som vi har set i nogle af sagerne om forsøg på terrorisme, hvor man ”kun” har anskaffet sig bombemanualer og indkøbt materialer til bombefremstilling. I denne sag er man allerede draget af sted med sine våben og er klar til at forøve attentatet. Vi er meget tættere på, lød det fra anklageren, der også hæftede sig ved, at man i denne sag slet ikke var i tvivl om, at JP/Politikens Hus var det udpegede terrormål.

Også de medbragte våben og tråde til Pakistan er ifølge anklagemyndigheden en skærpende omstændighed.

- Vi ved, at de tiltalte havde ammunition med til at slå 122 personer ihjel, eller så mange de kunne nå, inden de blev stoppet. Vi kan også lægge til grund, at der var tale om et bestillingsarbejde. Vi har hørt i bevisførelsen, hvordan MD (hovedmanden, red.) kommer tilbage til Sverige med en opgave fra Pakistan, forklarede Gyrithe Ulrich.

Hun krævede derefter 16 års fængsel til hovedmanden MD. De to andre terrortiltalte, der blev anholdt i Herlev sammen med MD, bør ifølge anklageren idømmes 14 års fængsel.

Den sidste tiltalte, 39-årige SZ, der blev anholdt i Stockholm, fordi han stod ud af bilen halvvejs gennem Sverige, skal ifølge anklagemyndigheden ikke have nogen strafrabat.

- Jeg finder ikke, at der er nogle strafformildende omstændigheder. Han har skaffet medgerningsmænd, han har skaffet bilen og han har skaffet lejligheden i Danmark. Jeg vil lade det være op til retten at vurdere, om han skal idømmes samme straf som hovedmanden på 16 år for hans aktive deltagelse. Hvis man finder, at der er formidlende omstændigheder, så skal han idømmes samme straf som de to andre, og altså ikke under 14 års fængsel, argumenterede anklageren. Nu skal forsvarsadvokaterne argumentere for deres syn på straffen, og retten i Glostrup ventes at afsige endelig dom senere mandag eftermiddag.