Kraftigt jordskælv ryster Sønderjylland om få dage

11. juni tager Falck hul på en omfattende øvelse i Tinglev, der skal træne beredskaber fra forskellige EU-lande i at arbejde sammen i krisesituationer.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om få dage vil et kraftigt jordskælv sprede død og ødelæggelse i Sønderjylland. Men inden nyheden for alvor ryster folk, er det vigtigt at nævne, at der blot er tale om en øvelse. Og den bliver omfattende.

Jordskælvet, der rammer Tinglev-området, vil forårsage massive ødelæggelser med 500.000 ramte, herunder 1.500 sårede, 400 savnede og cirka 250 dræbte.

Falck står bag øvelsen, som foregår i dagene 11.-14. juni. På øvelsesområdet vil der være kvæstede i form af rollespillere, redningshunde, katastrofemateriel og beredskaber fra lande som Tyskland, Island og Sverige.

Øvelsen i Sønderjylland og andre tilsvarende skal træne EU-landenes forskellige beredskaber i at arbejde sammen på tværs af sproglige og kulturelle barrierer - og ikke mindst på fremmed territorium og under særdeles vanskelige vilkår.

Sammen skal beredskaberne i Tinglev navigere i et område ramt af betydelige efterskælv med kollapsede bygninger, herunder de lokale hospitaler, med ødelagte veje, mangel på vand, el og ikke mindst mad.

»Beredskaberne skal træne alt fra søgning og redning samt ikke mindst koordinering af indsatsen mellem de forskellige nationaliteters beredskaber,« siger projektdirektør Jens Poul Madsen fra Falck i en pressemeddelelse.