Kraftigt fald i aktierne

Danske aktier i dramatisk fald. Baggrunden er uro på de finansielle markeder omkring markedet for såkaldte subprime-lån i USA.

De danske aktier styrtdykkede torsdag eftermiddag, hvor det toneangivende aktieindeks C20 faldt med omkring tre procent. Også aktierne på de øvrige europæiske markeder faldt i løbet af dagen. Årsagen er nye bekymringer for det sekundære amerikanske marked for de såkaldte subprime-lån. Investorerne frygter problemer med tilbagebetalingerne.

På baggrund af problemerne sprøjtede den europæiske centralbank ECB torsdag mere end 700 milliarder kroner ud til banker i eurozonen i form af lån til 49 banker og finansielle institutioner.

Finansieringsinstitutter i USA har lidt under, at låntagere ikke har kunne betale højrisikolånene tilbage, og det frygtes, at de økonomiske konsekvenser vil sprede sig til Europa.

Uroen torsdag opstod, da den franske bankgigant BNP Paribas meddelte, at banken tilsidesætter 1,7 milliarder euro til dækning af eventuelle effekter fra problemerne på det sekundære amerikanske lånemarked. BNP har suspenderet tre hedgefonde, idet finanshuset ikke kan prisfastsætte fondene tilfredsstillende. /ritzau/