Krænkere fra udlandet har frit spil i Danmark: »Det er et udtryk for et svigt«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du allerede til morgenkaffen kan blive klædt på til dagen.

Krænkere fra udlandet har frit spil i Danmark, skriver Politiken. Det skyldes, at børneattester kun indeholder oplysninger om, hvad personer er dømt for i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg

Godmorgen og velkommen til søndagens nyhedsoverblik.

Måske du efterhånden er lige så træt af minksagen, som regeringen er? Vi slipper ikke for en afstikker til sagen. Den nye fødevareminister, Rasmus Prehn (S), var lørdag i Hjørring, hvor han ved en traktordemonstration indtog talerstolen i et forsøg på at dæmpe de kritiske gemytter. Hundredvis af landmænd var mødt frem for at støtte minkavlerne og vise kritik af regeringens håndtering af minksagen. »Få Mette til at gå af«, lød det blandt andet.

Flere sygehuse begynder nu at kunne mærke presset som følge af det høje antal indlagte med coronavirus. Eksempelvis overvejer Aarhus Universitetshospital nu at aflyse eller udskyde operationer af ikke-hastende karakter.

Inden vi går videre til andre af dagens vigtige historier, tager vi et kig på de seneste coronatal. Antallet af bekræftede smittede er rekordhøjt – en del forklaringen er dog, at tallet undtagelsesvist dækker flere end 24 timer.

Bekræftede smittede i Danmark: 78.354 (+1.636)
Antal indlagte: 249 (-5)
Antal indlagte på intensiv: 42 (-4)
Antal bekræftede døde i Danmark: 823 (+7)
Antal bekræftet overstået smitte: 61.461 (+1.149)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 62.036.055
Antal dødsfald på verdensplan: 1.448.890

Tallet i parentes viser ændringer i forhold til døgnet før.

Se flere tal hos Statens Serum Institut og Johns Hopkins University.

København massivt præget af negativ social kontrol

Vi begynder med Berlingskes printforside.

I gennemsnit får Københavns Kommune dagligt en sag om negativ social kontrol på bordet i det, der hedder Etnisk Konsulentteam. Antallet af henvendelser om negativ social kontrol har aldrig været højere.

Med udgangen af oktober havde teamet modtaget 353 henvendelser. 211 sager handlede om mindreårige.

Det rekordhøje tal får nu kommunens beskæftigelses- og integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), til at råbe op. Hun finder niveauet foruroligende.

»Det understreger, at der stadig er meget at gøre i kampen i mod parallelsamfund og i kampen for at give kvinder den frihed, vi andre opfatter som naturgiven. Samtidig er tallene også udtryk for en stigende tryghed i forhold til at indberette,« siger borgmesteren.

Du kan læse artiklen her

Overlæge: Apoteker snyder patienterne

Vi bliver i Berlingske, der i dag bringer et indlæg fra en overlæge, der er utilfreds med situationen på danske apoteker.

»Patienterne må ofte gå forgæves, ikke én, men flere gange for at hente livsvigtig medicin, når det enkelte apotek ikke ligger inde med en ordineret vare, skriver overlæge Rikke Hein-Rasmussen fra Hvidovre Hospital.

Hun mener desuden ikke, at kunden får hjælp til at løse problemet med det efterspurgte lægemiddel.

Problemerne handler ifølge overlægen blandt andet om, at der ikke er et overordnet nationalt vareovervågningssystem, som ville gøre det muligt for sundhedsfaglige personer eller borgerne selv at finde ud af, hvilket apotek der har den ønskede vare på lager.

Læs kronikken her

Krænkere fra udlandet har frit spil

Vi skal videre til Politikens printforside.

To trænere har fortsat deres virke i dansk idræt, selv om de har modtaget domme for seksuelle overgreb begået mod unge i Norge. Problemet er, at de danske børneattester er virkningsløse, når det kommer til udlændinge, for attesterne indeholder ifølge Politiken udelukkende information om forbrydelser begået i Danmark.

Politiken kan blandt andet fortælle om en mandlig berider, der er blevet udelukket fra norsk idræt i 20 år, fordi han er dømt for flere års overgreb begået mod en norsk ridepige. Alligevel arbejder manden i en privat jysk stald.

»Det er et udtryk for et svigt, det er klart. Men det udstiller samtidig grænsen for den lovgivning, vi har på området,« siger Charlotte Bach Thomassen, der formand for Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI).

Du kan læse mere om den sag her

Danskerne vil gerne betale mere for at flyve

Vi bliver i Politiken, der skriver, at en klimaafgift på flyrejser ikke vil være upopulær i befolkningen. De fleste adspurgte danskere finder ifølge en meningsmåling, at en afgift vil være på sin plads.

Ifølge en meningsmåling, som analyseinstituttet Megafon har foretaget for Politiken og TV 2, er 68 procent af de adspurgte danskerne »helt« eller »overvejende enige« i, at det vil være i orden, at en flyrejse koster en klimaafgift på cirka 250 kroner.

Tidligere har lignende undersøgelser vist markant lavere opbakning til klimaafgifter. Flere eksperter hilser en klimabeskatning velkommen, skriver Politiken.

Læs historien her

God søndag!