Kræftundersøgelse kritiseres

Kræftens Bekæmpelse afviser kritik af undersøgelse, der frikender mobiltelefoner for at udgøre en kræftrisiko og understreger, at de selv har gjort opmærksom på undersøgelsens begrænsninger.

Kræftens Bekæmpelse får kritik for det videnskabelige grundlag i en undersøgelse om farligheden i at tale i mobiltelefon. Undersøgelsen konkluderer, at man ikke kan måle, at stråler fra mobiltelefoner udgør nogen fare for kræft hos voksne. Kritikken kommer fra en svensk og en amerikansk forsker, der begge er eksperter i stråling fra mobiltelefoner.

Undersøgelsen fra Kræftens Bekæmpelse, der blev offentliggjort for en måneds tid siden, er lavet ud fra teleselskabernes registre og dækker 420.095 mobiltelefonabonnenter i perioden fra 1982 til 1995. Ideen var at give et billede af langtidsrisikoen ved brug af mobiltelefon.

Det vil sige, at man har sammenlignet mobilejernes kræftforekomst med resten af befolkningen, men det giver efter den svenske kræftforsker professor Lennart Hardell, Klinik for Onkologi ved Örebro Universitetshospital, ingen mening. Særligt fordi kun omkring 15.000 havde haft mobiltelefon i tre år, og at det var på så tidligt et tidspunkt, at mobiltelefoner slet ikke blev brugt ret meget.

»Samtidig har mange andre fået mobiltelefon i mellemtiden, og det betyder, at man sammenligner mobilbrugere med mobilbrugere. Jeg mener ikke, at undersøgelsen giver mening, og jeg stiller spørgsmålstegn ved konklusionen om, at mobilstråler ikke giver kræft,« har Lennart Hardell sagt i et interview på Sveriges Radio.

Kritikken mod den danske undersøgelse er også fremført i Journal of the National Cancer Institute, hvor den svenske forsker skriver, at der også mangler en konstatering af, hvor kræft i hjernen forekommer. Det er ud fra en betragtning om, at den side, man bruger til mobiltelefonen, er i en større risikozone end den anden.

»Kritikken går på de ting, vi selv gør opmærksom på i diskussionsafsnittet i undersøgelsen, nemlig at der er visse begrænsninger. Vi kan ganske rigtigt ikke se, hvor kræften forekommer. Og vi kan ikke andet end sammenligne med kræftrisikoen for resten af befolkningen, også selv om de har fået mobiltelefon i mellemtiden. Men vores undersøgelse er den største og bedste, man overhovedet kan foretage om mobiltelefoner, og vi holder fast i konklusionen om, at hvis der er en risiko for hjernesvulster hos voksne mobiltelefonbrugere, så er den så lille, at vi ikke kan se den i undersøgelsen,« siger forskningschef Jørgen H. Olsen, Kræftens Bekæmpelse.

Konspirationsteori
En anden kritiker er amerikaneren dr. George L. Carlo, der tidligere har forsket i mobiltelefoner for blandt andet mobilproducenten Motorola, og som nu har sit eget institut, der beskæftiger sig med risici ved stråling. Han ser en konspiration mellem teleindustrien og kræftforskningen, der efter hans mening betyder, at undersøgelser altid vil ende med at frikende mobiltelefoner.

Han beskylder den danske undersøgelse for at være betalt af teleindustrien, men det afviser Kræftens Bekæmpelse.

»Teleindustrien har ikke betalt noget af undersøgelsen. Den er finansieret af Det Strategiske Forskningsråd,« siger Jørgen H. Olsen.

Kræftrisikoen for børns brug af mobiltelefoner er endnu ikke undersøgt til bunds, men Kræftens Bekæmpelse er i gang med en større undersøgelse.