Kræftramtes søskende bliver oftere psykisk syge

Børn på under fem år har en forøget risiko for at udvikle en alvorlig psykisk sygdom, hvis deres bror eller søster får kræft, viser en undersøgelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn, som er under fem år, når deres bror eller søster får kræft, har markant højere risiko for at udvikle en psykisk sygdom end andre. Det viser en dansk undersøgelse, skriver Kristeligt Dagblad.

Forskere fra Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse har gennem nationale sygdomsregistre fulgt 13.000 søskende til børn, som blev behandlet for kræft fra 1975 til 2010.

Af dem var 1.854 under fem år, da deres bror eller søster blev syg. Og af dem har 151 udviklet en alvorlig psykisk sygdom, som skizofreni, angst eller personlighedsforstyrrelser senere i livet, skriver avisen.

Søskende under fem år har dermed ifølge læge og ph.d. Lasse Wegener Lund, der står bag undersøgelsen, en øget risiko set i forhold til andre børn på 20 procent for at udvikle en psykisk sygdom.

»I vores undersøgelse er der endda kun tale om alvorlige psykiske sygdomme, så det er kun toppen af isbjerget, vi ser. Søskende reagerer på forældrenes angst og bekymringer for, om det syge barn overlever,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Ifølge undersøgelsen er der blandt de 2.571 søskende, der ikke var født, da deres bror eller søster blev syg, en øget risiko blandt pigerne på 59 procent for at udvikle psykisk sygdom senere i livet. Drengene har en øget risiko på 11 procent.

Lasse Wegener Lund har ingen forklaring på den markante kønsforskel. Men han fortæller, at mødres stresshormoner under graviditeten og manglende nærvær i den tidlige opvækst kan øge risikoen for at udvikle en psykisk sygdom.

Søskende, der var ældre end 15 år, da deres bror eller søster fik kræft, klarer sig tilsyneladende bedre end befolkningen generelt.

Derfor bør der være målrettede støtteprogrammer for de helt små, siger Lasse Wegener Lund til Kristeligt Dagblad.

Omkring 160 børn får hvert år konstateret kræft i Danmark.