Kræftens Bekæmpelse: Rygelov går ikke langt nok

Kræftens Bekæmpelse mener, at ændringerne af rygeloven er et skridt i den rigtige retning, men politikerne kunne godt gå længere.

ARKIVFOTO. Pædagoger og lærere skal fremover helt væk fra arbejdspladsen, hvis de vil ryge smøger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

 Kræftens Bekæmpelse mener, at ændringerne af rygeloven er et skridt i den rigtige retning, men politikerne kunne godt gå længere.

- Det er godt, at der er fokus på de unge. Vi har desværre set, at antallet af unge rygere ikke er faldet de senere år. Det vil ske nu med et totalt forbud mod rygning på skoler og gymnasier for både elever og ansatte. Med et røgfrit skolemiljø udsætter vi ikke længere de helt unge for de negative rollemodeller, som har fået mange til at begynde at ryge. Færre unge rygere betyder færre rygedødsfald i fremtiden, siger direktør Leif Vestergaard Pedersen fra Kræftens Bekæmpelse. 

Totalt rygeforbud på institutioner

Ændringerne af rygeloven, som regeringen indfører med støtte fra Enhedslisten, betyder, at der indføres et totalt rygeforbud på institutioner for børn og unge under 18 år.

Aftalen betyder også, at der skal gøres mere for at hjælpe rygere til at kvitte cigaretterne.

- Det er godt, at aftalen øger den offentlige indsats for rygestop. Vi ved, at 70 procent af rygerne gerne vil stoppe. Nu får de en yderligere håndsrækning og det vil hjælpe flere til at kvitte tobakken, siger Leif Vestergaard Pedersen. 

Han er derimod skuffet over, at der stadig kan etableres rygerum og rygekabiner på arbejdspladser.

- Vi er skuffede over, at røgen ikke bliver fjernet helt fra arbejdspladserne. Det er godt, at røgen bliver fjernet fra enmandskontorer, men skuffende, at det fortsat vil være tilladt at lave rygerum og rygekabiner på arbejdspladser. Vi ved, at rygekabinerne slet ikke kan fjerne tobakkens skadelige stoffer effektivt fra luften. Så rygekabinerne betyder, at mange stadig ufrivilligt vil blive udsat for tobaksforurenet luft på jobbet, siger Leif Vestergaard Pedersen.