Kræftens Bekæmpelse: Man skal kæmpe for god lufthygiejne

Knap hver tiende ikke-rygende dansker udsættes dagligt for mindst en halv times passiv rygning om dagen. Kræftens Bekæmpelse understreger, at passive og aktive rygere udsættes for ens skadelige stoffer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis lokalet er fyldt med røg, er det de samme skadelige partikler, som indåndes, hvad enten du inhalerer røgen eller blot trækker vejret normalt. Via luftvejene indånder rygeren samt ikke-rygeren stoffer, som øger risikoen for kroniske sygdomme som lungekræft, hjerte­kar­sygdomme og luftvejslidelser.

Derfor har indsatsen mod den passive rygning da også været massiv i Danmark i de senere år. En kamp som dog ikke kan erklæres vundet endnu. 8,8 procent af danske ikke-rygere indånder nemlig passiv røg på daglig basis. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. 

Frede Olesen som er formand for Kræftens Bekæmpelse, mener, tallene viser, at der stadig er lang vej endnu i kampen mod passiv rygning.

»Vi er nået rigtig langt, og vi har ført en effektiv rygepolitik. Men tallene viser, at vi stadig skal kæmpe for at fastholde god lufthygiejne i forhold til vores medmennesker«.

Siden 2007 har danskere haft et retskrav på ikke at blive udsat for passiv rygning på arbejdspladser, offentlige institutioner og restauranter. Denne lov blev strammet i 2012, hvor der blev indført forbud mod at ryge på enkeltmandskontorer og børn - og ungeinstitutioners områder.

Denne politiks vigtighed understreges af Per Kim Nielsen, som er projektchef for »Børn, unge og rygning« ved Kræftens Bekæmpelse.

»Vi ved, at 1-2 cigaretter om dagen giver øget risiko for lungekræft. En almen udsættelse for passiv rygning kan ofte ligestilles med 1-2 cigaretter. Derfor er det vigtigt, at denne reduceres så meget som muligt.«

Flemming Møller Mortensen som er sundhedsordfører for Socialdemokratiet, mener kun, tallene er problematiske, hvis danskerne udsættes for den passive rygning ufrivilligt.

»Et voksent menneske må selv om, om han vil opsøge steder, hvor passiv rygning finder sted. Så længe rygningen ikke foregår et sted, som er i strid med lovgivningen, skal vi ikke gribe ind.«

Han understreger, at lovgivningen giver gode rammer for at undgå den passive rygning.

»Ingen danskere skal udsættes for ufrivillig passiv rygning. Derfor er det også vigtigt, at loven giver mulighed for at skærme børn og udsatte, som ikke selv kan sige fra.«