Kræftens Bekæmpelse frygter for udskydelse af 9.000 kvinders kræftundersøgelser – ansvarlig S-politiker ser ingen grund til bekymring

Region Sjælland må nu udskyde brystkræftscreening for yderligere 3.500 kvinder, hvilket betyder, at flere end 9.000 kvinder i regionen har fået udskudt deres undersøgelse den seneste tid. Forsinkelsen møder skarp kritik fra Kræftens Bekæmpelse, men socialdemokratisk politiker siger, at der ikke er nogen grund til at være bekymret.

Sammen med 5.670 andre kvinder fik Hanne Mortensen udskudt sin brystkræftscreening i marts. Nu får 3.500 yderligere også udskudt deres screening, og det møder kritik fra Kræftens Bekæmpelse, der frygter, at en lille gruppe kvinder vil få forsinket deres behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

5.671 kvinder bosat i Region Sjælland har allerede fået udskudt den kræftscreening, der skal opdage tegn på brystkræft.

Nu vokser problemet, for yderligere 3.500 sjællandske kvinder vil nu også få udskudt deres brystkræftscreening.

Det oplyser Sjællands Universitetshospital, der er ansvarlig for screeningsprogrammet i Region Sjælland, til Berlingske.

Forsinkelsen møder kritik fra Kræftens Bekæmpelse, der frygter, at det kan få alvorlige konsekvenser for en mindre gruppe kvinder, som måske senere viser sig at have brystkræft.

»Langt de fleste af kvinderne er raske, men for de få, der får konstateret kræft, vil det få konsekvenser, fordi de får en senere diagnose, og dermed kommer deres behandling først i gang på et senere tidspunkt. Det er en meget ulykkelig situation for regionen, men især for kvinderne,« siger Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Brystkræftscreeningen tilbydes til alle danske kvinder mellem 50-69 år hvert andet år, og ifølge sundhedsloven må kvinderne maksimalt vente to år og tre måneder på at blive undersøgt.

Men nu står det klart, at den rettighed ikke bliver overholdt for godt og vel 9.000 sjællandske kvinder. De vil dermed have ret til erstatning, hvis de senere får konstateret brystkræft.

»Jeg er bestemt ikke tilfreds med, at screeningen ikke kører efter planen. Vi lover at arbejde benhårdt på at få rettet op på problemet. Men der er også en række faktorer, som vi ikke kan påvirke alene, så jeg kan ikke udstede nogen garanti for, at problemet er løst om få måneder,« siger Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital i Region Sjælland.

Det vides ikke, hvor lang tid kvinderne kommer til at vente, men den gennemsnitlige ventetid er på nuværende tidspunkt to år og seks måneder, oplyser Sjællands Universitetshospital.

Venter gerne tre måneder

Annemarie Knigge (S), der er formand for Udvalget for Sygehusenes behandlingstilbud i Region Sjælland, oplyser, at regionen er opmærksom på forsinkelserne. Hun maner dog samtidig til ro, da det som udgangspunkt er raske kvinder, der har fået udskudt deres undersøgelse, lyder budskabet:

»Problemet er, at nogle prøver at gøre kvinderne urolige, og det er det, vi er så kede af. Der er ikke nogen grund til at være urolig. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, at deres undersøgelser er forsinkede, men vi gør alt, hvad vi overhovedet kan, for at få rettet op på problemet. Blandt andet er vi i gang med at oprette en ny uddannelse, der skal afhjælpe problemet.«

»Jeg er selv en af de kvinder, der skal vente tre måneder, og jeg venter gerne tre måneder ekstra. Og hvis man overhovedet er urolig – og det kan man nemt blive, når pressen skriver, som den gør – så skal man selvfølgelig gå til lægen med det samme.«

Men en kvinde kan vel godt have kræft, selvom hun ikke har nogen symptomer. Hvordan ved du, at de er raske?

»Det ved jeg ikke, og det er også derfor, at vi har screeningsprogrammet. Med programmet kan vi nemlig finde en række kvinder, hvor der er en konkret mistanke. Så vi er selvfølgelig også meget kede af, at screeningerne er forsinket med tre måneder, og derfor har vi sat en række initiativer i gang, der skal nedbringe ventetiden.«

»Men sagen er, at du kan blive screenet og så få brystkræft 14 dage senere. Så screeningen i sig selv er ikke nogen garanti. Det er bare et forsøg på at have den størst mulige sikkerhed. Men der er som bekendt en teoretisk mulighed for, at udskydelsen i sidste ende kan forsinke en behandling, og det er selvfølgelig ikke godt,« siger Annemarie Knigge (S) og understreger, at regionen gør alt, hvad den kan, for at nedbringe ventetiden.

Flere forsinkelser i vente

Udmeldingen om de nye forsinkelser kommer, efter at Berlingske for få uger siden kunne fortælle, at 5.671 kvinder i Region Sjælland har fået udskudt deres brystkræftscreening.

Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital i Region Sjælland, forklarer til Berlingske, at forsinkelserne skyldes mangel på radiografer. Det problem forsøger regionen at løse på kort sigt ved at bede personale om at arbejde over, ligesom regionen er i dialog med private aktører og andre regioner om at hjælpe til.

Jesper Gyllenborg håber, at tiltagene vil nedbringe ventetiden, men gør det samtidig klart, at flere kvinder vil få udskudt deres undersøgelse i den nærmeste fremtid.

»Det pessimistiske estimat er, at omkring 1.000 kvinder vil opleve forsinkelser pr. måned, hvis ingen af de kortsigtede initiativer virker. Men vi har tro på, at nogle af initiativerne vil nedbringe ventetiden, så forhåbentlig vil tallet blive mindre end det.«

Region Sjælland arbejder samtidig på at få genoprettet den uddannelse, som personalet skal have for at tage billederne. Regionen håber, at uddannelsen kan starte 1. august.