Kræftens Bekæmpelse fik penge fra industrien før HPV-kampagne

Forud for en kampagne om HPV-vaccinen modtog Kræftens Bekæmpelse en stor portion penge fra firmaet bag. Landsformanden kan ikke se problemet, men lover mere åbenhed.

Producenten af Gardasil gav Kræftens Bekæmpelse en stor donation inden kampagne. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-PIERRE MULLER

Forud for lanceringen af kampagnen »Vidunderlivet«, som skal oplyse danske kvinder om livmoderhalskræft og få dem til at lade sig HPV-vaccinere, modtog Kræftens Bekæmpelse en donation på 675.000 kroner fra producenten af HPV-vaccinen Gardasil, Sanofi Pasteur MSD.

Det skriver metroxpress.

Ifølge seniorforsker Karsten Juhl Jørgensen fra Cochrane Instituttet på Rigshospitalet kan det være problematisk, da der er massiv dokumentation for, at økonomiske bånd til industrien gør en mindre kritisk.

»Der er solid evidens for, at økonomiske interessekonflikter påvirker fortolkningen af lægevidenskabelige resultater,« siger Karsten Juhl Jørgensen til metroxpress.

Donationen fra Sanofi blev givet under Kræftens Bekæmpelses landsindsamling i 2008, hvor en gruppe ansatte hos Sanofi indsamlede penge, og medicinalfirmaet tidoblede det indsamlede beløb.

Det udløste en samlet donation på 750.000 kroner.

Heraf var 675.000 således penge direkte fra HPV-vaccine-producenten. Kræftens Bekæmpelses landsformand, Leif Vestergaard, kan ikke se noget problem i at modtage penge fra Sanofi forud for HPV-kampagnen.

»Der er overhovedet ingen sammenhæng mellem de penge og vores kampagne. Ingen medicinalvirksomhed har indflydelse på, hvad vi laver,« fastslår han over for metroxpress og understreger, at Sanofi ikke har stillet nogen betingelser for at give pengene.

Fremadrettet lover han dog mere åbenhed om, hvem der støtter Kræftens Bekæmpelse

»Vi kommer til at være mere tydelige på vores hjemmeside på, hvad vi får af penge fra eksempelvis medicinalindustrien. Alle bliver jo klogere. Men man kan ikke sige, at vi har forsøgt at skjule det,« siger han.

BNB