Kræftdirektør i dobbeltrolle

Direktør Arne Rolighed, Kræftens Bekæmpelse, sidder i privat bestyrelse hos læge, som får millionstøtte fra foreningen.

Direktør Arne Rolighed, Kræftens Bekæmpelse, plejer ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten tæt forretningsmæssig omgang med en af de største modtagere af forskerstøtte fra foreningen, professor og overlæge Torben Ørntoft fra Skejby Sygehus i Århus.

Tidligere sundhedsminister Arne Rolighed sidder som Torben Ørntofts personligt udpegede repræsentant i bestyrelsen for et aktieselskab, hvor Ørntoft bl.a. forsøger at skabe private indtægter på resultater fra sin kræftforskning, som han får mio. af kr. i støtte til.

De to har været venner siden midten af 1990'erne, da Rolighed var sygehusdirektør i Århus Amt.

Torben Ørntoft er nummer to på topscorerlisten over de forskere, som har fået mest støtte fra Kræftens Bekæmpelse, siden Arne Rolighed blev direktør i 2000. 8,2 mio. kr. er det blevet til.

Kolleger på den afdeling på Skejby Sygehus, hvor Ørntoft er chef, har i samme periode fået yderligere 7,5 mio. kr.

Professor i offentlig ret Claus Haagen Jensen, Aalborg Universitet, mener, at man udsætter sig selv for kritik, når direktøren for Kræftens Bekæmpelse sidder i bestyrelsen hos en af de store modtagere af støtte fra organisationen.

»Man kan jo ikke frigøre sig for den tanke, at han er indsat i bestyrelsen for at øge chancerne for, at de får penge fra Kræftens Bekæmpelse,« siger han til Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten