Kræftbehandlingen i Danmark billigst i Norden

Danmark ligger i top med antal kræfttilfælde, men i bund med udgifter til behandling, viser nordisk rapport.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er billigere at behandle kræftpatienter i Danmark end i vores nordiske nabolande. Mens Danmark således kun bruger 93 kroner på at behandle en kræftpatient, bruger Sverige 102 kroner og Norge 111 kroner.

Det viser en sammenlignende undersøgelse af kræftudgifterne i Norden, oplyser den nordiske kræftorganisation NCU - læs rapporten her.

Undersøgelsen konkluderer, at de direkte udgifter til hospitalsbehandling af kræftpatienter i Danmark koster fem milliarder kroner. Det svarer til 8,2 procent af de samlede hospitalsudgifter.

Til sammenligning bruger Norge og Sverige 8,7 og 7,6 procent.

Ifølge direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen skal sådanne internationale sammenligninger altid tages med mange forbehold.

- Men jeg tror, det kommer bag på de fleste, at kræftbehandlingen ikke koster mere set i forhold til, at hvert fjerde dødsfald skyldes kræft, siger han.

Der er 10 procent flere kræfttilfælde i Danmark end i de øvrige nordiske lande. Om de lavere udgifter til kræftbehandlingen er medvirkende faktor er dog svært at sige, vurderer Leif Vestergaard Pedersen.

- Men undersøgelsen slår i hvert fald en pæl gennem myten om, at kræftbehandlingen i Danmark er dyr og sluger alle sundhedspengene, siger han.

NCU understreger, at man kun har sammenlignet de direkte sygehusudgifter til kræftbehandling, ikke udgifterne i diagnosefasen, screening eller omkostninger for samfundet i form af for eksempel sygedagpenge, pensioner og mistede leveår.

Flere end 900.000 mennesker i de nordiske lande har eller har haft kræft. Det er 1,5 procent af den samlede nordiske befolkning.

Prostatakræft er den hyppigste kræftform i Norden med cirka en fjerdedel af alle tilfælde, efterfulgt af brystkræft med 19 procent af tilfældene. Hudkræft og tarmkræft står hver for 12 procent af de samlede kræfttilfælde.

/ritzau/