Kræftbehandling på 12 dage

Patienter med bestemte kræftsygdomme vil fra i dag blive undersøgt og behandlet betydeligt hurtigere, end det hidtil har været tilfældet, lover regionerne.

12 dage. Så lang tid må der fra i dag max. gå fra en patient henvender sig til sin læge med begrundet mistanke om at lide af lungekræft, til han er undersøgt og behandlet. Dermed har patienter, der lider af den meget aggressive kræftsygdom, udsigt til behandling i ekspresfart i forhold til det hidtidige forløb på typisk seks uger.

Det fremgår af de første udkast til de kommende såkaldte patientpakker, som skal indføres for at sikre danske kræftpatienter en langt hurtigere og mere effektiv behandling end i dag.

»Det er et kvantespring i indsatsen for danske kræftpatienter, som vi nu går i gang med at rulle ud,« siger regionernes formand Bent Hansen (S).

Fra i dag lover regionerne desuden, at der højst går 48 timer, før arbejdet med at stille diagnosen går i gang, og at der i det videre forløb kun må være ventetid, der er »strengt fagligt begrundet«. I første omgang gælder den målsætning lungekræft og hoved-halskræft. Den 12. november bliver tarmkræft omfattet, og inden udgangen af året kommer også behandling for brystkræft med, mens de øvrige kræftsygdomme følger i løbet af næste år.

Sideløbende vil der blive indført patientpakker, hvor der opstilles de optimale forløb for udredning og behandling for hver enkelt kræftsygdom. Senest har vicestatsminister Bendt Bendtsen (K) sat regionerne under pres med trusler om nedlæggelse. For at nå målet har regionerne lavet aftaler om overarbejde med personalet på en lang række afdelinger, og der lægges også op til i stor målestok at bruge udenlandsk arbejdskraft til at undersøge og behandle danske kræftpatienter.

I Kræftens Bekæmpelse er formand Frede Olesen generelt »særdeles tilfreds« med den måde, hvorpå man nu forsøger at løfte indsatsen for kræftpatienterne.