Kræft kan bestråles inde fra kroppen

Ved at sende radioaktive stoffer ind i kroppen kan kræften bestråles direkte – celle for celle – i stedet for med en strålekanon udefra. Nye typer af strålebehandling af kræft er på vej.

Nu kan kræft behandles med stråler - ikke blot udefra som her på Odense Universitetshospital - men også inde fra kroppen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De senere år er strålebehandling rykket helt ind i kroppen. I stedet for at bestråle kræftknuderne udefra med apparater, der ganske vist bliver stadig mere sofistikerede, kan kræftcellerne nu bestråles direkte af et radioaktivt stof, der er udvalgt til at kunne opsøge kræft af forskellig type.

Behandling med radioaktivt stof indefra kan dels have den fordel, at færre raske celler bliver ramt, når strålekilden er hæftet på kræftcellen eller sidder inde i den. Dels betyder den målrettede levering af stoffet, at kræftcellerne kan bestråles enkeltvist eller i meget små grupper, mens normal strålebehandling har en begrænsning, når kræften først har spredt sig.

»De fleste ved, at vi kan sprøjte radioaktive sporstoffer ind, der sætter sig på kræftcelller og udsender stråler, så vi kan få et billede af dem i vores scannere. På samme måde kan vi sende andre stoffer ind, der også sætter finder kræftcellerne, men som udsender en anden slags stråler, der ødelægger cellerne og enten behandler eller lindrer patienten,« siger Jann Mortensen, overlæge ved Klinik for klinisk fysiologi, nuklearmedicin & PET ved Rigshospitalet.

Der er flere af de nye former for indvendig strålebehandling af forskellige kræfttyper, som allerede udføres i Danmark, og i mange år er skjoldbrusk-sygdomme blevet behandlet med radioaktivt jod. En ny behandling med stråler indefra er netop godkendt i EU og venter på afgørelse af de danske myndigheder, om den bliver tilgængelig i Danmark. Den nye behandling, Xofigo, har vist sig at kunne forlænge livet med tre måneder for mænd med uhelbredelig prostatakræft.

Kastration mod prostatakræft

Årligt dør 1.200 danske mænd af prostatakræft, og hos langt de fleste har kræften spredt sig til knoglerne. Sygdommen kan stadig holdes i ave i årevis, hvis kræften ikke fodres med det mandlige kønshormon, der virker som ren drivkraft for prostatakræft. Produktionen kan stoppes ved at kastrere manden enten kirurgisk eller medicinsk. Men på et tidspunkt vil nogle af kræftcellerne ændre sig og kan vokse vildt uden det mandlige kønshormon. Kræften er blevet »kastrationsresistent«, og manden ville for få år siden da kun have et år tilbage at leve i.

»Vi har fået en række nye behandlinger, som lægger en trædesten ud med yderligere nogle måneder, som vel at mærke er et gennemsnit. Nogle af mændene vil få flere år forærende. Nu indstiller vi Xofigo til godkendelse, og så håber vi at kunne tilbyde behandlingen allerede til sommer.« siger professor i urologi og overlæge ved Skejby Sygehus Michael Borre, der er formand for DAPROCA, Dansk Prostatacancer Udvalg. Udvalget har deltagelse fra alle de lægespecialer, der er involveret i behandling af prostatakræft: Onkologerne som er kræftspecialister, urologerne som er specialister i mandens underliv og først møder de prostatasyge mænd, og nuklearmedicinerne som står for behandling og diagnostik med radioaktive stoffer.

Kostbar behandling

Xofigo er en ganske dyr behandling, og det er ikke sikkert, at den bliver tilgængelig i Danmark. Behandlingen kan kun udføres på specialafdelinger, fordi lægemidlet er radioaktivt radiumklorid, som skal håndteres med forsigtighed. Xofigo er dog den første behandling, der bruger alfastråler, som er mere effektive på klos hold inde i kræftcellen, men som kan afskærmes af et stykke papir.

»Vi skal være omhyggelige med håndteringen, fordi stoffet er farligt ved indtagelse. Men det er en stor fordel at vi ikke behøver pakke alting ind i bly, og det er udramatisk for patienten, at vi ikke skal holde afstand og være hos dem så kort tid som muligt,« siger Jann Mortensen.

Ved behandling med alfastråler kan man tage hjem samme dag. Ved de andre behandlinger skal man være indlagt i nogle dage, indtil man ikke længere udsender stråler til omgivelserne. Det er rent bogstaveligt strålerne, som skal kontrolelres, for de radioaktive stoffer bliver skyllet ud med urinen.