Kræft er tilfældig hos de fleste

Det er i to ud af tre tilfælde ren og skær sort uheld, når en patient rammes af kræft. Det konkluderer ny amerikansk forskning.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Det er ganske simpelt uheldige DNA-mutationer, der er skyld i to ud af tre kræfttilfælde - ikke arvelige faktorer eller usunde vaner som for eksempel rygning.

Sådan lyder konklusionen i en ny amerikanske forskningsrapport ifølge Reuters.

Forskerne har undersøgt 31 kræfttyper og fundet, at 22 af dem, herunder leukæmi og kræft i bugspytkirtel, knogler, testikler, livmoder og hjerne, hovedsageligt skyldes tilfældige genmutationer - eller sagt på en anden måde: Biologisk sort uheld.

I ni andre kræfttyper som blandt andet hudkræft og rygningsrelateret lungekræft er arvelige og miljømæssige faktorer mere afgørende.

Alt i alt vurderer forskerne, at 65 procent af alle kræfttilfælde skyldes tilfældige genetiske mutationer, der får kræftcellerne til at vokse.

»Når nogen får kræft, vil alle med det samme vide hvorfor,« siger Dr. Bert Vogelstein fra Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore, der har lavet undersøgelsen i samarbejde med biomatematiker Cristian Tomasetti.

»De vil gerne tro, at der er en årsag. Men i mange tilfælde er det ikke, fordi du har gjort noget forkert eller har været udsat for usunde miljømæssige påvirkninger. Det er sort uheld. Som at tabe i lotteriet,« siger Vogelstein.

Undersøgelsen omfatter ikke alle kræfttyper. Blandt andet er bryst- og prostatakræft udeladt.