Kradser krisen skal hjælpen komme straks

En kort intensiv indsats kan bringe medarbejderen hurtigt tilbage til jobbet, mener to psykiatere, der har forladt det offentlige sundhedsvæsen og startet egen praksis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mennesker med behandlingskrævende psykiske problemer skal have hjælp inden otte dage.

Sådan lyder filosofien bag en nyåbnet psykiatrisk privatklinik, hvor to yngre speciallæger i psykiatri har slået sig sammen og nu tilbyder patienterne hurtig og intensiv behandling.

»Presset på de psykiatriske afdelinger og de få privatpraktiserende psykiatere er i dag så stort, at mennesker med depressioner og andre lettere psykiske lidelser så som stress, angst og alkoholmisbrug ofte risikerer at vente i månedsvis på at blive behandlet,« fortæller Lars Aakerlund og Jesper Karle, der begge er speciallæger i psykiatri.

De forlod ved årsskiftet det offentlige sygehusvæsen, hvor de i en årrække har fungeret som afdelingslæger på psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

»De psykiatriske afdelinger må i disse år slås med mangel på både ressourcer og bemanding. Derfor er man i det offentlige system nødt til at prioritere patienter med de alvorligste, kroniske psykiske sygdomme først. Det gælder f.eks. mennesker med skizofreni, psykoser og maniodepressivitet.

Vi har i vores dagligdag oplevet, at vi har måttet afvise patienter med lettere psykiske lidelser som depressioner, angsttilstande, stress og misbrugsproblemer,« fortæller Jesper Karle.

»Det er yderst uheldigt, da stress og andre belastningstilstande kan udvikle sig til egentlig psykisk sygdom. Dermed øges risikoen for gentagne og langt mere alvorlige psykiske lidelser så som selvmordstruende depression,« siger Lars Aakerlund.

Dyrt for samfundet

De hyppigste psykiske sygdomme rammer ofte erhvervsaktive mennesker, og er en udbredt årsag til førtidspension og langvarige sygedagpengesager.

Eksempelvis koster depression skønsmæssigt det danske samfund fem-ti milliarder kroner årligt.

For de fleste af de lettere lidelser gælder, at patienterne er i arbejde, når de bliver syge, og at de hurtigst muligt skal tilbage i deres job.

Jesper Karle fortæller, at 20 pct. af befolkningen på et eller andet tidspunkt rammes af en depression.

»Men jo hurtigere de kommer i behandling, jo hurtigere er der chance for at de kommer tilbage til arbejdspladsen. Det er bl.a. bekræftet i flere amerikanske undersøgelser.«

På Psykiatrisk Privatklinik tilbydes patienterne i første omgang en opklarende samtale. »Vi er ikke tilhængere af psykiatrisk behandling for almindelige menneskelige problemer og andre livskriser. Vi tror, det er vigtigt at finde ud af, om folk lider af depression, eller om de blot har »ondt i livet«. Det kan være deres problemer forsvinder, hvis de foretager visse ændringer enten på arbejdspladsen eller i privatlivet,« siger Lars Aakerlund.

»Der behøver ikke ligge noget sygeligt til grund for dårligt humør og søvnløshed. Man kan jo godt være deprimeret, hvis ens ægteskab ikke fungerer. Måske vil parterapi og ikke en psykiater være løsningen her.«

De to speciallæger skønner, at halvdelen af patienterne slet ikke har brug for medicin, men kan klare sig med samtaler eller kognitiv terapi. En terapiform, hvor patienten skal tilegne sig forskellige sociale færdigheder. F.eks. lære at gøre de ting han/hun er bange for som at færdes på åbne pladser, køre med elevator, færdes alene på gaden etc.

Kort og intensivt

Jesper Karle og Lars Aakerlund har ikke overenskomst med sygesikringen. »Havde vi det, ville vi blive tildelt et stort antal patienter og ville hurtigt komme op på samme ventetid som vore kolleger.

Vi vil godt have lidt færre patienter. Til gengæld vil vi se dem hyppigere.«

Den manglende overenskomst betyder, at patienterne i første omgang selv skal lægge ud for behandlingen, men at de som gruppe 2-patienter får refunderet omkring totredjedele af regningen.

»Vi tror på, at en kort intensiv indsats kan bringe patienterne hurtigt tilbage til deres daglige gøremål. Mange bliver taknemmelige, når de opdager, vi tager deres problemer alvorligt. Når de bliver klare over, at det ikke skyldes en svag karakter eller dårlig selvdisciplin, at de ikke kan overkomme deres arbejde og i øvrigt ikke kan tage sig sammen til noget som helst. Netop selvbebrejdelser er en del af depressionssygdommen,« fortæller Jesper Karle.

»Når man har indset, at man lider af en regulær sygdom, og at denne sygdom kan behandles, er man kommet et stort skridt på vejen mod helbredelse. For nogen tager det desværre lang tid at nå så langt.

Vi kan godt mærke, at miljøet ude på arbejdspladserne, det er hårdt i dag....«