Krads afskedssalut genåbner debatten om Strøget

For meget svineri, for mange store kæder og for lidt eksklusivitet. Debatten om Strøget i København er åbnet på ny.

Spillere af Matador vil vide, at Frederiksberggade er et attraktivt felt at besidde i spillet – kun overgået af Rådhuspladsen. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Spillere af Matador vil vide, at Frederiksberggade er et attraktivt felt at besidde i spillet – kun overgået af Rådhuspladsen.

I virkelighedens verden er det lille stykke vej, der går fra Nytorv og op til Rådhuspladsen, dog tilsyneladende mindre eksklusivt. Gaden er en del af Strøget og er populært blevet kaldt den »billige ende«.

Fredag meddelte en frustreret butiksejer, at han flyttede sin pibeshop væk fra gaden, der ifølge ham er ved at drukne i affald, tricktyve og opkast.

Den udlægning kan en anden butiksdrivende godt følge. Arne Vejrum har siden 1959 ejet ejendommen Frederiksberggade 36, som ligger lige inden Rådhuspladsen. I dag har han tre forretninger i bygningen. Foruden pibebutikken, der altså snart flytter, er det en filial af hans egen forretning, Randers Handsker, mens en shawarmagrill også lejer sig ind.

Ifølge Arne Vejrum har gaden udviklet sig i en forkert retning over de senere år.

»Tidligere var der en vis stil over Frederiksberggade, hvor byens gode folk havde deres gang. I dag føler man sig ikke godt tilpas der,« siger Arne Vejrum.

»Den trænger til at blive shinet op. Der skal være en pænere belægning, og der skal være rent. Og lad os bare sige, at jeg synes, der er burgerbarer nok i det område nu,« tilføjer han.

Store kæder

Og det kan der vel være noget om. McDonalds og Burger King har begge filialer i toppen af Frederiksberggade og har selskab af diverse shawarmahouses, souvenirbutikker og tøjforretninger. Ifølge Nikolaj Nielsen, butiksejeren af pibebutikken, er en af udfordringerne, at de ansatte i de store butikskæder ikke føler den samme forpligtelse i forhold til at holde gaden pæn og ren, da de ikke selv ejer butikken.

Den problematik kan man nikke genkendende til inde ved Miljø- og Teknikforvaltningen hos Københavns Kommune. I dag begynder kommunens rengøringshold netop den daglige oprydningstur i Frederiksbergsgade kl. 05.30, men selv om man også tager nok en runde senere på dagen, erkender kommunen, at der kan være behov for mere. Derfor arbejder man på at indgå partnerskaber med erhvervsdrivende på gaden, oplyser Bianka Saarnak, centerchef i forvaltningen.

»Vi arbejder på at lave partnerskaber med butikker og kæder for at få dem til at tage et fælles ansvar for byen,« siger Bianka Saarnak.