Kortere vuggestueåbent presser mor og far

Åbningstiderne i landets daginstitutioner forkortes, samtidig med at arbejdsgiverne kræver mere fleksible ansatte. Det presser småbørnsforældrene.

Foto: Preben Madsen

Københavns børne- og ungeborg-mester, Anne Vang (S), fik i december en desperat klagemail fra to københavnske forældre, der havde problemer med den børnehaveplads, deres barn var blevet tilbudt. For børnehaven lukker fredag allerede kl. 16.

»Begge vi forældre har først fri kl. 16 om fredagen, hvilket selvsagt betyder, at vi ikke kan nå at hente inden lukketid,« skrev de.

Men det københavnske forældrepar er formentlig ikke ene om at være presset i hverdagen. I de seneste år er daginstitutionernes gennemsnitlige åb-ningstider indskrænket i en lang række daginstitutioner, samtidig med at arbejdsmarkedet stiller stadig større krav om fleksibilitet til medarbejderne. F.eks. er åbningstiderne i Københavns Kommunes institutioner blevet afkortet med ca. en halv time siden 2008, i lighed med den gennemsnitlige udvikling i resten af landet. Det viser en undersøgelse foretaget af Projekt Børnepasning.

Dansk Arbejdsgiverforening kalder udviklingen »uacceptabel«

»Når man indskrænker åbningstiden i institutionerne, indskrænker man den tid, forældrene kan være på arbejdsmarkedet. Rigtig mange institutioner har i de seneste år skåret ned, særligt om fredagen, men det er uacceptabelt, at kommunerne kapper en time her og der, fordi der er problemer i budgettet,« siger Lise Bardenfleth, chefkonsulent og Dansk Arbejdsgiverforenings repræsentant i Projekt Børnepasning.

I projektet samarbejder bl.a. Dansk Arbejdsgiverforening, pædagogernes landsforbund, BUPL, samt HK Handel i et forsøg på at få kommunerne til at sikre mere fleksible åbningstider i institutionerne samt afskaffe lukkedagene, som der bliver stadig flere af. I hovedstaden efterlyser Københavns Forældreorganisation, KFO, mere fleksible institutioner:

»Det er problematisk, at åbningstiderne ikke i højere grad matcher arbejdsmarkedet. De fleste forældre kommer i klemme, hvis ikke der er åbent fra 7 til 17. Det må være et absolut minimum. Det virker også, som om åbningstiderne er adfærdsregulerende. Man skal helst ikke aflevere for tidligt og hente for sent,« siger KFOs talsmand, Nina Reffstrup.

Til oktober træder liberaliseringen af lukkeloven i kraft, så butikker kan holde længere åbent på hverdage samt åbent alle søndage. Det vil ifølge Dansk Erhverv resultere i et stigende pasningsbehov i ydertimer og i weekender.