Korshærspræst revser »sølle« Frank Jensen: »Herregud, vi er en velfærdsstat«

Efter Københavns overborgmester i fredagens Berlingske foreslår, at man skal skabe et nyt kontantløst pantsystem for at holde udenlandske flaskesamlere væk, melder herberger og kirker sig uenige.

ARKIVFOTO fra Roskilde Festival, hvor der indsamles store summer fra pant på flasker og dåser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pant skal kun kunne veksles til bonner, som man kan handle ind for i samme butik, hvor man panter.

Det opfordrer overborgmester Frank Jensen til. Han vil sikre, at der ikke kommer flere udenlandske hjemløse, der ernærer sig som flaskesamlere og mener derfor, at det danske pantsystem skal laves om.

Men det får sogne- og korshærspræst i Mariakirken, Anita Rohwer, op ad stolen. Hun har ansvar for socialt udsatte i Vesterbro Sogn.

»Jeg synes, det er sølle af Frank Jensen. At en velfærdsstat som Danmark ikke har råd til at hjælpe hjemløse, der har det værre end os, det synes jeg, er sølle,« siger hun.

Heller ikke Jesper Rønn-Simonsen, der er udviklingschef for Kirkens Korshær, mener, at forslaget vil løse problemet. Han tror, at de udenlandske hjemløse finder nye måder at tjene penge.

»Jeg tror, at det ville kunne starte et parallelmarked for udenlandske flaskesamlere. De skal jo gøre noget for at tjene penge, og så kan de jo sælge deres bonner billigere til almindelige handlende,« siger han.

I Frank Jensens forslag er der dog et bud på, hvordan man undgår det scenarie. Han vil sætte en tidsgrænse på bonnerne samt forbyde videresalg.

Jesper Rønn-Simonsen mener desuden, at de danske udsatte også samler pant ind for at få rene penge ud af det.

»Nogle har gæld og andre har et misbrug, der skal finansieres. De danske hjemløse bruger jo også penge på ting, der ikke kan købes i supermarkeder,« siger han og mener ikke, at forslaget vil have en stor effekt.

Til spørgsmålet, om det ikke er en god idé først og fremmest at sikre danske hjemløse, siger korshærspræst Anita Rohwer:

»Min næste er vel også den udenlandske, der er hjemløs. Herregud, vi er en velfærdsstat, vi skal måske glæde os over, at vi har så mange penge, at de gider komme. Find hellere på en hjælpeordning til den her gruppe mennesker, send nogle penge til Rumænien eller Ungarn, sådan at de får bedre forhold, hvor de kommer fra.«