Kontroversielt stof i danske cigaretter

Skandinavisk Tobakskompagni har brugt omstridt Emerge-teknologi i cigaretterne.

Allan Lykke Jensen slæber som den første dansker slæbe Skandinavisk Tobakskompagni i retten for at få firmaet til at vedkende sig ansvaret for hans tobaksvaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK LUNTANG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skandinavisk Tobakskompagni har brugt den omdiskuterede "Emerge"-teknologi til danske cigaretter. Det har en af virksomhedens tidligere tobaksindkøbere forklaret i Østre Landsret.

Jørgen Holm Rasmussen blev tirsdag afhørt i den sag, som den tidligere ryger Allan Lykke Jensen har anlagt mod Skandinavisk Tobakskompagni.

Anklagen går på, at selskabet har tilsat stoffer til Prince-cigaretterne for at få rygerne til at optage mere nikotin end angivet på pakkerne.

En af metoderne til dette formål er ifølge anklagerne tilsætningen af stoffet "Emerge", som blev udviklet særligt til det tyske cigaretmarked, som var kendetegnet ved særligt skrappe regler for indholdet i tobaksvarer.

Hidtil har de chefer og tobaksmedarbejdere fra Skandinavisk Tobakskompagni, som har været afhørt i sagen, afvist at kende til "Emerge"-teknologien, ligesom de har afvist, at de skulle have kendskab til, at den har været anvendt i produktionen af Prince.

Men nu har Jørgen Holm Rasmussen altså forklaret, at teknikken har været anvendt i produktionen af Lucky Strike til det danske marked.

Cigaretterne er blevet produceret på licens fra British American Tobacco, som i mange år har været medejer af den danske virksomhed, og som i 2008 købte størstedelen af selskabets aktiviteter.

Jørgen Holm Rasmussen forlod Skandinavisk Tobakskompagni i 2002, og han ved derfor ikke, om teknikken fortsat er i brug.

Han understregede dog samtidig, at Skandinavisk Tobakskompagni ikke har benyttet "Emerge"-teknologien til Prince-cigaretterne, som var Allan Lykke Jensens faste følgesvend i næsten 50 år.

/ritzau/