Konsulenthus til København: Dump forurenet jord i Amager Strandpark

Konsulenter foreslår Københavns Kommune at placere forurenet jord flere steder i København heriblandt Amager Strandpark. Kommunen har endnu ikke taget stilling til forslaget.

Konsulenter foreslår Københavns Kommune at bruge forurenet jord i blandt andet Amager Strandpark for at beskytte mod fremtidens stormfloder. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Leth Williams

Metrobyggeri og byggeriarbejde har medført, at der er for meget overskydende ren og forurenet jord i København, og inden for få år vil kommunen mangle steder at placere det.

Derfor har Københavns Kommune hyret konsulenterne COWI og Hasløv & Kjærsgaard til at komme med bud på, hvor jorden kan deponeres, og nu ligger forslaget klar:

Dump 25. mio ton. ren og forurenet jord ud for Trekroner, 50 mio. ton ud for Avedøre Holme og 15. mio. ton. ud for Amager Strandpark og brug jorden til at bygge diger for på den måde at sikre København mod fremtidens stormfloder.

»København vokser eksplosivt i disse år, og vi investerer derfor massivt i at bygge nye skoler, boliger og metro. Det betyder mange udgravninger, og en masse jord, der skal skaffes bort. Derfor kigger vi på, om vi kan slå to fluer med et smæk, og bruge den opgravede jord til at bygge nye dæmninger og diger,« skriver teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) i en mail til Berlingske.

Københavns Kommune har endnu ikke taget stilling til forslaget, så det er ikke besluttet, om konsulenternes forslag bliver realiseret i virkeligheden.

Det ville imidlertid ikke være første gang, at kommunen brugte overskudsjord til at sikre eller udvide København. Eksempelvis består det nye Nordhavnen af ren og forurenet jord fra blandt andet metroudgravningen.

»Vi hyrer konsulenter for at se, hvor der er muligheder for at deponere jord i og omkring København. Det er der kommet en tyk rapport ud af, men hele idéen er, at man rigtig gerne vil betragte den her overskudsjord som en ressource, man kan bruge til byudvikling, naturområder og til at stormflodssikre byen,« siger Jane Snog, centerchef i teknik- og miljøforvaltningen.

Hun forstår godt, hvis københavnerne synes, at det lyder skidt at putte forurenet jord i Øresund, men borgerne skal ikke være bange. Kommunen sørger nemlig løbende for at foretage målinger, og den forurenede jord vil blive omkranset af en væg, så jord og havvand ikke kommer i berøring. Herudover vil stærkt forurenet jord blive renset, inden det bliver genanvendt.

»Det har vi helt styr på,« siger Jane Snog.

Og i det hele taget bør tanken om forurenet jord ikke forskrække københavnerne mere, end det ellers gør i det daglige, for store dele af byen består allerede af forurenet jord.

»Man skal være opmærksom på, at op mod 80 pct. af Københavns overflade i forvejen er lettere forurenet jord, fordi man tidligere tilsatte bly i benzin. Så man kan sige, at det ikke er værre end den jord, der i forvejen er lettere forurenet i byen,« siger Jane Snog.