Konstabler: Officerer skal fyres

Besparelser i forsvaret udløser nærkampe mellem menige og deres ledere om lønkronerne.

Formanden for Hærens konstabler, Flemming D. Vinther, opfordrer i konstablernes blad, der udkommer fredag, til, at forsvaret nu skrider til at afskedige officerer. Billedet er fra Hærens Officersskoles 300-årsjubilæum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsvaret beskytter officersgruppen ved at beholde officerer, selv om der ikke er stillinger til dem, mens de menige soldater bliver afskediget straks, når de er for mange.

Det mener formanden for Hærens konstabler, Flemming D. Vinther. Ifølge hans oplysninger er der for tiden cirka 100 flere officerer, end der er stillinger til i forsvaret. Og mens forsvaret altså undlader at afskedige overflødige officerer, står der 400 ubesatte konstabelstillinger.

»Når vores folk kommer hjem fra en udsendelse, får de at vide, at der ikke er stillinger til dem, så de bare skal ud. Derfor kan vi ikke tolerere, at vores lønsum bliver brugt til overtallige officerer. Vi vil have at vide, om de overtallige bliver afviklet,« siger ­Flemming Vinther.

Kritiseret for manglende overblik

I konstablernes blad, der udkommer fredag, opfordrer formanden til, at forsvaret nu skrider til at afskedige officerer.

»Kan de overtallige officerer ikke placeres i ordinære stillinger inden for en meget kort tidshorisont, så må de afskediges – fuldstændigt som vi oplever det med os andre »almindelige dødlige«, fastslår han.

Flemming Vinther tilføjer, at konstablerne hidtil har accepteret overtallige officerer, så længe det ikke betød, at konstabel­stillinger ikke blev besat eller ikke blev opslået. Men efter at forsvaret har lagt større ansvar for at genbesætte stillinger ud decentralt til forsvarets myndigheder, er overblikket over stillingerne i forsvaret forsvundet.

Flemming Vinther gør også opmærksom på, at det er hans medlemmers lønsum, der betaler for de 180 veteraner, der i dag er ansat under Forsvarets Veterancenter.

»De må finansieres på anden måde,« mener han.

Formanden for officerernes fagforening, Niels Tønning, afviser, at overtallige officerer koster konstablerne noget. Han medgiver, at der vil være overtallige, især unge officerer, i et år eller to.

»Men der er en ubrugt lønsum, som gør, at man kan beholde dem i den periode frem for at afskedige. Ingen officerer står i vejen for konstabelstillinger. Men Flemming Vinther har ret i, at kommunikationen om dette ikke har været brilliant,« siger Niels Tønning.

Usikkerhed om behovet

Officerernes formand er enig i, at lønnen til de veteraner, der ikke kan arbejde på normal vis i forsvaret, men er tilknyttet Veteran­centeret, burde betales af samfundet fremfor af lønmidlerne til forsvaret.

Selv om der er for mange unge officerer lige nu, hersker der betydelig usikkerhed om behovet i de kommende år. Den uforudsete afgang af lidt ældre officerer får forsvaret til at fremskynde rekrutteringen til flere af de fremtidige officersuddannelser. Nye hold begynder derfor til august 2015, og på mandag indleder Forsvarets Rekruttering en større TV-reklamekampagne efter ansøgere.