Konspirationsteorier – nu kan vi regne ud om de holder vand

Løgnedetektor. Britisk fysiker har udarbejdet en formel, der kan teste holdbarheden af konspirationsteorier. Men formlen vil af konspirationsteoretikere blot blive anset som led i en konspiration, mener dansk professor.

Månelandingen 20. juli 1969 er en løgn, og ifølge konspirationsteorierne bevises det bl.a af, at det amerikanske flag blafrende i det lufttomme rum. Fold sammen
Læs mere

Verden er fuld af konspirationsteorier. Ikke mindst her i det såkaldt postfaktuelle samfund, hvor falske påstande kan brede sig med lynets hast via Facebook, Twitter og andre sociale medier.

Mennesker har aldrig været på Månen, vaccinationer er livsfarlige, menneskeskabte klimaforandringer er en løgn, og Jorden er i øvrigt flad – som den amerikansk rapper BoB for nylig lod forstå på Twitter. Til en del fans store overraskelse.

Men naturligvis er der mulighed for, at nogle konspirationsteorier rent faktisk er sande. Spørgsmålet er blot hvilke?

Her kommer den britiske fysiker og cancerforsker David Robert Grimes offentligheden til hjælp. Han har ganske enkelt udfærdiget en konspirationsteoriformel, en matematisk model, som man kan bruge til at teste, om en konspirationsteori holder vand.

Modellen er udarbejdet ved nøje at vægte en række centrale faktorer, herunder hvor længe en konspirationsteori har eksisteret, hvor mange mennesker, der måtte være involveret i den påståede sammensværgelse, og hvor stor sandsynligheden er for, at en konspiration lækker til offentligheden.

På den baggrund er David Robert Grimes bl.a. nået frem til, at hvis månelandingen i 1969 var en konspiration (410.000 involverede), så burde den være blevet afsløret som en sådan efter 3,68 år. Hvis menneskeskabte klimaforandringer (405.000 involverede) er det rene vrøvl, så burde det være blevet afsløret efter 3,70 år. Og hvis forskere over hele verden med vilje har tilbageholdt den ultimative kræftkur (714.000 involverede), så burde en sådan skandale være kommet frem i lyset efter 3,17 år.

»Mine resultater viser, at enhver konspiration, der involverer flere end nogle få hundrede mennesker, hurtigt brister, og at store videnskabelige konspirationer ikke vil kunne opretholdes,« siger han til den britiske avis The Guardian.

Konspirationsformel

Berlingske har bedt professor i matematik ved Københavns Universitet Carsten Henrik Wiuf om at vurdere kvaliteten af David Robert Grimes’ »konspirationstester«.

»Det er ikke kontroversiel matematik. Der er tale om en udmærket standardmodellering, som man anvender i mange lignende situationer, f.eks. når man skal regne ud, hvordan ting spredes, eller hvordan ting opstår. Naturligvis er der usikkerheder, og man kan diskutere detaljer, men det gængse i modellen taler til hans fordel,« siger han.

Professoren mener imidlertid ikke, at den britiske formel vil kunne overbevise konspirationsteoretikere om, at de tager fejl – f.eks. i en overbevisning om, at der aldrig har været mennesker på Månen:

»De vil bare tro, at den matematiske model er endnu en del af et cover-up for, at vi aldrig har været på Månen. De vil altid kunne twiste den, så den taler til deres egen fordel.«

David Robert Grimes når frem til en tilsvarende erkendelse i sin videnskabelige artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE. Heri skriver han – med henvisning til konspirationsteoretikere – blandt andet:

»Det er meget usandsynligt, at en simpel matematisk demonstration af det ubrugelige i deres overbevisning vil forandre deres synspunkt.«

Den matematiske model vil således næppe have nogen effekt på den førnævnte amerikanske rapper BoB – eller Bobby Ray Simmons Jr.– der åbenbart er overbevist om, at Jorden er flad som en pandekage.

»Ligegyldigt hvor højt, du kommer op, er horisonten altid vandret. Undskyld folkens...,« skrev han forleden på Twitter.

Uanset hvor mange stærke modargumenter hans følgere forsynede ham med, lod han sig ikke overbevise – og oploadede i stedet en række landskabsbilleder med vandret horisontlinje som »dokumentation« for en teori, der ikke har været fremherskende på kloden i et halvt årtusind.

Man skal imidlertid ikke være blind over for, at der rent faktisk har eksisteret konspirationsteorier, som viste sig at holde vand.

For eksempel afslørede whistlebloweren Edward Snowden i 2013, at USAs sikkerhedsagentur, NSA, gennem seks år havde gennemført intens overvågning af internettrafik gennem et hemmeligt program ved navn PRISM.

Et andet eksempel, som BBC fremhæver, er det såkaldte Tuskegee syfilis eksperiment, hvor man gennem årtier fortiede for fattige amerikanere, at de var syfilissmitttede og blot behøvede en penicillinindsprøjtning for at blive sygdommen kvit.