Konservativt topnavn forlader politik

De Konservatives næstformand og borgmester på Frederiksberg, Mads Lebech, forlader politik efter nytår.

Foto: Claus Bech

En af Det Konservative Folkepartis helt store politiske profiler, partiets næstformand og borgmester på Frederiksberg, Mads Lebech, forlader politik i begyndelsen af det nye år. Mads Lebech skal i stedet være direktør i IRF Fonden, der er den tidligere Industriens Realkreditfond.

»Jeg har fået et meget spændende tilbud om at være med til at reorganisere og genopbygge en af landets helt store fonde, der har en formue på over fire milliarder kroner. Jeg har været i politik i 19 år – de seneste otte år som borgmester. Nu har jeg fået en fantastisk mulighed for at beskæftige mig med noget helt andet, og det ser jeg både som en stor udfordring og et stort privilegium,« siger Mads Lebech, der fratræder som borgmester på Frederiksberg den 15. januar.

Mads Lebech har gentagne gange været nævnt som en mulig kommende formand for de Konservative, og op til folketingsvalget i 2007 blev han ifølge flere iagttagere tilbudt at træde ind i regeringen. Mads Lebech selv vil dog ikke kommentere, hvorvidt han har afvist en ministerpost, men konstaterer blot, at »jeg har i hvert fald ikke fået noget tilbud i denne uge.«

Et stort tab for K
Ifølge Niels Krause-Kjær, politisk kommentator og tidligere pressechef hos de Konservative, er Mads Lebechs farvel både overraskende og et tab for partiet.

»Det har ligget i kortene, at Mads Lebech ved det kommende kommunalvalg skulle manifestere de Konservatives magtposition på Frederiksberg og herefter satse på en landspolitisk karriere. Og der er ingen tvivl om, at især de klassisk social-konservative grupper i partiet vil begræde Mads Lebechs beslutning, fordi han i høj grad har både alderen og pondus til at tegne partiet mange år ud i fremtiden. Så det er uomtvisteligt et stort tab for de Konservative, at han nu siger farvel,« siger Niels Krause-Kjær.

Foruden næstformandsposten hos de Konservative og borgmesterposten på Frederiksberg er Mads Lebech medlem af formandskabet i Kommunernes Landsforening (KL), hvor han også var chefforhandler for kommunerne under de højdramatiske overenskomstforhandlinger på store dele af det offentlige arbejdsmarked. Og netop den centrale plads i det politiske spil, bliver ifølge Mads Lebech selv det største savn ved at kvitte politik.

Vil savne magten
»Der er da ingen tvivl om, at jeg kommer til at savne magten. Magten til at få gennemført de ting, jeg gerne vil have gennemført. Men omvendt kommer jeg absolut ikke til at savne de ofte meget lange byrådsmøder, hvor argumenterne kører i ring igen og igen,« siger Mads Lebech.

KLs formand, Venstre-borgmester Erik Fabrin, beklager Mads Lebechs beslutning. Han betegner Lebech som et stort politisk talent med enorm indsigt i den kommunalpolitiske virkelighed.

Mads Lebechs afløser som borgmester på Frederiksberg bliver den nuværende, konservative viceborgmester Jørgen Glenthøj.