Konservatives forslag til skattelettelser giver flest penge i lommen i Nordsjælland: Problematisk, mener tænketank

En stribe af skattelettelser, som Det Konservative Folkeparti foreslår i sit finanslovsudspil, vil ramme helt skævt, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Ifølge rådet vil Gentofte og Hørsholm blive forgyldt, mens Lolland og Faaborg-Midtfyn vil blive overset.

Hambros Allé i Hellerup. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at De Konservatives foreslåede skattelettelser rammer »skævt«, da særligt Gentofte og andre nordsjællandske kommuner vil nyde godt af dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det Konservative Folkepartis bud på et finanslovsudspil søger at sænke skatten for 6,4 milliarder kroner landet over.

En lang række skattelettelser skal, hvis det står til De Konservative, øge beskæftigelsesfradraget, sænke skatten på aktier og meget andet.

Men de rammer »skævt«, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråds (AE). Det skriver AE i en pressemeddelelse. Særligt de nordsjællandske kommuner vil nyde godt af skattelettelserne i kroner og øre.

Det vil i særdeleshed være borgerne i Gentofte og Hørsholm Kommuner, der får gavn af De Konservatives forslag, der byder på en række forskellige skattelettelser.

Borgerne i de to kommuner ville i AEs analyse i gennemsnit få 5.000 kroner hver i 2021, mens landsgennemsnittet er 1.379 kroner pr. skattepligtig borger.

Striben af skattelettelser, som partiet foreslår i sit finanslovsudspil for 2021 inkluderer bl.a. højere beskæftigelsesfradrag, 100.000 færre der skal betale topskat, selskabsskatten sænkes fra 22 til 19 procent, udfasning af bo- og gaveafgift og sænkning af skatten på aktier fra 42 til 27 procent.

Cepos: Rigtig godt forslag

Skattelettelserne vil Konservative finansiere ved blandt andet at omdirigere ubrugte midler, som regeringen har reserveret til yderligere offentligt forbrug.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd – der er en overvejende venstreorienteret tænketank – skriver, at kommunerne Lolland, Tønder, Vesthimmerlands og Faaborg-Midtfyn i 2021 »kun« vil få mellem 486 og 728 kroner til borgerne.

Til forskel fra tænketankens liberale modpart CEPOS mener direktør i AE Lars Andersen, at opdelingen mellem rig og fattig er et problem.

»Det Konservative Folkeparti har fremlagt en klar plan for, hvordan Danmark deles op i to hold. Hvis du bor i Nordsjælland, er du på A-holdet, hvis ikke er du på B-holdet. Det er ren strandvejspolitik,« siger han i en pressemeddelelse:

»Når politikerne laver økonomisk politik, kunne man godt ønske sig, at de sigter efter at skabe vækst, der giver økonomisk fremgang for hele befolkningen. Ikke bare på Strandvejen nord for København.«

For Cepos cheføkonom, Mads Lundby Hansen, at se, er de konservatives forslag imidlertid det bedste af slagsen blandt mængden af finanslovsudspil for tiden.

»De Konservative har fremlagt et rigtig godt finanslovsforslag. Det øger beskæftigelsen med 34.000 personer og øger velstanden markant. Det er faktisk det finanslovsforslag fra partierne, der øger beskæftigelsen mest. Blandt andet fordi man fjerner Arne-pensionen og letter topskat samt selskabsskat,« siger han.

28.600 kroner til den rigeste procent

Når De Konservative opdeler ud fra borgernes indkomst, viser AEs beregninger, at pengene går til de rigeste, og at det sker »på bekostning af dem i bunden«.

De ti procent fattigste taber 460 kroner i 2021, blandt andet på grund af afskaffelsen af den grønne check. De ti procent rigeste får derimod 9.540 kroner. Den rigeste procent får 28.600 kroner, skriver AE.

Skattelettelserne finansieres – ud over af den grønne check – blandt andet af det finanspolitiske råderum, en tilbagerulning af Arne-pensionen og en genindførsel af kontanthjælpsloftet.

Og ja, for så vidt, er Cepos - delvist - enig, siger Mads Lundby Hansen:

»Det er rigtigt at uligheden stiger lidt. Øget ulighed er ikke et mål, men det er acceptabelt når flere kommer i job og samfundskagen bliver så meget større. Man skal også huske, at vi er det land i OECD, der har 5. lavest ulighed. Nogen taber i bunden på grund af fjernelsen af den grønne check, men det skal sammenholdes med at alle indkomstgrupper taber som følge af Mette Frederiksens økonomiske politik ifølge hendes egne økonomer i Finansministeriet. Dem der taber mest er de 10 pct. fattigste,« siger han.

AE skriver, at de har regnet ud fra samme model og datagrundlag som Finansministeriet i det, der kaldes Lovmodellens datagrundlag.