Konservative vil lempe irakeres forhold

Danmark skal være klar til at sikre afviste asylansøgere ordentlige bolig- og leveforhold, mener Henriette Kjær (K). S klapper i hænderne, men integrationsministeren afviser blankt.

De Konservative udfordrer nu regeringens hårde udlændingelinje med et forslag om at finde ordentlige boligforhold til de afviste irakiske asylansøgere, der venter på at komme hjem.

Det konservative forslag kommer som en reaktion på en ny rapport fra FNs Flygtningehøjkommissariat, der fastslår, at situationen i det centrale og det sydlige Irak bliver stadig værre, og de irakiske asylansøgere bør på grund af den ringe sikkerhed i landet betragtes som flygtninge og tilbydes opholdstilladelse.

»Vi kan ikke sende folk derned,« siger Henriette Kjær, udlændingeordfører for de Konservative.

Hun opfordrer derfor irakere fra disse områder, der har fået afslag på asyl i Danmark, til at bede Flygtningenævnet om at genoptage deres sager. Men uanset flygtningenævnets afgørelse, mener den konservative ordfører, at det er på tide at drøfte, hvordan de afviste irakere, som ikke tør rejse hjem, kan få en tålelig tilværelse her i landet.

»Vi bør drøfte situationen for de ansøgere, der kommer fra Central-irak og Syd-irak, om vi kan lade dem blive ved med at sidde i asylcentrene. Om ikke vi skulle tilbyde dem en anden boligform end de centre, de er på nu,« siger Henriette Kjær og understreger, at nordirakerne bør sendes hjem nu.

Hendes kollega i Venstre vil ikke afvise tanken.

»Nu må de først se, om de kan få prøvet deres sag igen. Det andet vil jeg ikke tage stilling til endnu. Men jeg kan da godt som menneske se, at det er et problem at have folk til at sidde i flygtningecentre i seks og syv år. Men det må vi så diskutere,« siger Venstres Eyvind Vesselbo.

S bakker op
Socialdemokraternes udlændingeordfører Lotte Bundsgaard er begejstret over de Konservative.

»Jeg er rigtig glad for de Konservatives nye melding. Vi mener, det er tåbeligt, at mennesker skal sidde og blive syge på asylcentrene. Vi skal ikke give dem en anderledes opholdstilladelse, end de har nu, men de skal have bedre forhold, og vi mener, de skal have lov til at arbejde,« siger Lotte Bundsgaard.

Men regeringen afviser alle planer om ændrede forhold for asylsøgerne.

»Jeg følger selvfølgelig løbende indkvarteringssituationen på asylcentrene, men det er overhovedet ikke aktuelt med en debat om alternative boligformer. Det, vi bruger kræfter på, er at se hvilke irakere, vi kan få sendt hjem,« siger integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) til Ritzau.