Konservative i internt valgopgør

Udsigten til et katastrofevalg kaster allerede nu en række konservative profiler ud i en indædt kamp mod hinanden.

ARKIVFOTO.Troen på at udenrigsminister Lene Espersen (K) kan genrejse partiet og sig selv er forsvindende lille Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den konservative nedtur har kastet en række af partiets mest markante politikere ud i en hård rivalisering om, hvem der kan bevare pladsen i Folketinget efter valget.

Troen på at udenrigsminister Lene Espersen (K) kan genrejse partiet og sig selv er forsvindende lille, oplyser kilder til Berlingske. Omkring halvdelen af folketingsgruppen står til at miste sædet i Folketinget. Det gælder blandt andre markante ordførere som Naser Khader, Charlotte Dyremose og Tom Behnke.

»Folk er skide nervøse og utilfredse,« siger et gruppemedlem, som dog bemærker, at hovedparten af kritikken hidtil har været holdt inden døre.

Mest intens er personkampene i Københavns- og Sydjyllands storkredse. I det sydjyske kæmper finansordfører Mike Legarth, videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen og tidligere minister Carina Christensen om det ene mandat, som partiet ventes at få her. Og mens kulturminister Per Stig Møller snupper det sikre mandat i København, så er der indædt kamp mellem den erfarne arbejdsmarkedsordfører Helle Sjelle og partiets unge håb Rasmus Jarlov, som begge håber på et andet og usikkert mandat.

»Mange af politikerne er kastet ud i en personlig overlevelseskamp. Kampene forstærkes visse steder af, at storkredsene ikke er optimalt fordelt, men det er en delikat sag for ledelsen at blande sig i,« påpeger politisk kommentator Niels Krause-Kjær.

At placeringen af kandidater er et ømtåleligt emne bekræftes af Claus Christiansen, der er kasserer i vælgerforeningen i København.

»I sidste valgkamp opfandt man TV-vært Paula Larrain til lejligheden, og det var helt utilstedeligt. Nu er det så Rasmus Jarlov, der vælger at konkurrere mod Helle Sjelles 10 års erfaring. Jeg vil gerne mane til besindighed blandt dem, der pacer Jarlov frem som en anden Messias. Vælgerforeningen i København kan ikke holde til den slags magtkampe,« siger Claus Christiansen.

Den seneste Gallup-måling giver de Konservative 6,9 procent af stemmerne, hvilket svarer til 12 mandater mod de nuværende 18.