Konservativ borgmester truer medier med retssag

Københavns sundhedsborgmester Mogens Lønborg (K) er så træt af forkerte historier om sin private økonomi, at han overvejer at gå rettens vej for at få fred.

Mogens Lønborg. Arkivfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

De Konservatives sundhedsborgmester i København, Mogens Lønborg, truer nu samtlige medier med sagsanlæg, hvis de fejlagtigt omtaler hans krav om udbetaling af godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste.

Den konservative førstemand i København er rasende over påstande om, at han i 2004 og 2005 i strid med reglerne skulle have bedt kommunen om op imod 350.000 kroner i erstatning for tabt arbejdsfortjeneste. Kravet om erstatning skyldes, at Lønborgs politiske arbejde, indtil han for et år siden blev borgmestrer, forhindrede ham i at arbejde som fuldtidskonsulent - og dermed tjene den sum penge, han under normale vilkår ville have tjent.

»Jeg er nået til et punkt, hvor jeg overvejer et sagsanlæg mod de medier, der fastholder, at jeg ikke har holdt mig inden for reglerne,« skriver Mogens Lønborg i en pressemeddelelse.

Det har ikke været muligt at få Mogens Lønborg til at sætte navne på de medier, han er vred på. Men til gengæld skriver han i pressemeddelelsen, at alle udbetalinger er foretaget helt efter bogen, og at ordningen om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste er skruet sammen på en sådan måde, så det er op til den enkelte politiker selv at skønne, hvor høj en timesats kompensationen skal ligge på.

»Det vil sige, at man ikke kan få retningslinjer eller gode råd fra Borgerrepræsentationens sekretariat om, hvilket niveau satsen skal ligge på. Derfor har jeg dobbeltsikret mig mod at komme på kant med både juraen og den almindelige moralopfattelse. Jeg har lagt min timesats for kompensationen væsentligt lavere end den timesats, mine kunder betalte. Desuden besluttede jeg at afstå fra at kræve kompensation for andre tidspunkter end mellem 08.00 og 19.00, selv om jeg kunne have gjort det,« siger Mogens Lønborg.

Dermed har Mogens Lønborg åbenbart en anden opfattelse af almindelig moral end sin partifælle på rådhuset Peter Schlüter, der har bedt kommunen udbetale ham erstatning for tabt arbejdsfortjeneste for møder, der er sluttet både kl. 22.30 og kl. 23.30.

Endelig påpeger Mogens Lønborg, at han i 2001 og 2002 slet ikke fik udbetalt erstatning. Dengang vidste han nemlig slet ikke, at ordningen eksisterede.