Konkurser slår hårdt i yderområder

Det er i særlig grad områderne langt fra hovedstaden, der mister arbejdspladser som følge af virksomheders konkurser, viser nye tal.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver gang en virksomhed erklæres konkurs, koster det arbejdspladser. Men der er dele af landet, der lider særligt hårdt på grund af konkurser.

Især områderne uden for København og omegn er blevet ramt meget hårdere i 2015 end de seneste år, viser nye tal, som virksomheden Bisnode, der leverer kredit- og forretningsinformation til erhvervsliv og privatpersoner, har bearbejdet.

»Antallet af konkurser er begyndt at vokse i 2015, og når man graver ned i tallene, kan vi se, at landet er knækket lidt over i forhold til de kommuner, der rammes hårdest på arbejdspladserne, når virksomheder går konkurs. Konkurserne er steget væsentligt uden for hovedstaden, mens der kun har været en moderat stigning i hovedstaden,« siger Martin Stabell, der er risk management specialist hos Bisnode.

Særligt Region Nordjylland og Region Syddanmark blev hårdt ramt med seks- til syvdobbelte stigninger i tabte arbejdspladser sammenlignet med året før. Region Syddanmark oplevede eksempelvis en stigning fra kun 46 tabte arbejdspladser som følge af konkurser i maj 2014 til 357 tabte arbejdspladser i maj 2015, oplyser Bisnode.

Billedet er tilsvarende dystert, hvis man ser på det samlede antal af tabte arbejdspladser fra årets indledning og frem til og med maj. Her oplevede Region Nordjylland og Region Syddanmark en femdobbelt stigning i tabte arbejdspladser sammenlignet med samme periode året før. Til sammenligning oplevede Region Hovedstaden lidt over en fordobling.

»Hvis man ser på de 20 største konkurser i 2015 bekræftes billedet af en geografisk skæv fordeling i forhold til tabte arbejdspladser. Her lå kun fire af disse konkurser i Region Hovedstaden,« siger Martin Stabell.