»Konkurrencen er en kæmpe gulerod for mig«

100 musikalske børn og unge deltager i denne weekend i Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence. Var Iversen Lindenskov er for fjerde år i træk kommet helt fra Færøerne for at deltage.

15-årige Vár Iversen Lindenskov spiller for dommerne i Berlingskes Klassiske Musik­konkurrence. Foto: Claus Bech. Flere billeder på b.dk/kultur. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er fantastisk at mærke den store interesse for klassisk musik blandt de unge, og for alle de forskellige instrumentgrupper. Selvfølgelig er der stor forskel på hvor langt, de forskellige er i deres musikalske udvikling, men det er dejligt, at så mange bruger deres dagligdag på at stå med et instrument og øve sig,« siger Stine Hasbirk.

Hun er bratschist i DR SymfoniOrkestret og sammen med Philip Faber, chefdirigent for DR Pigekoret, ny i dommerpanelet ved Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence, som denne weekend samler over 100 børn og unge fra hele landet.

Philip Faber tilføjer: »Det er virkelig rørende at opleve unge mennesker være så passionerede..«

15-årige Vár Iversen Lindenskov har spillet cello, siden hun var otte, og er for fjerde år i træk kommet helt fra Færøerne for at deltage i konkurrencen.

»Det er en kæmpestor gulerod for mig, at jeg har noget at træne mig op til. Når jeg træner hjemme, tænker jeg altid, at jeg skal til Berlingske, så jeg må øve,« siger hun.

På Færøerne spiller Vár Iversen Lindenskov både i en strygekvartet og i musikskolens orkester en gang om ugen. Hun har også prøvet at spille med i Færøernes Symfoniorkester.

»De tager nogle gange unge musikere ind, når de skal lave f.eks. julekoncerter, fordi der ikke er så mange musikere på Færøerne,« fortæller hun.

Hun ved endnu ikke, om hun vil satse på en karriere som professionel musiker.

»Jeg vil helt sikkert blive ved med at spille, men måske skal det bare være en hobby som voksen.«

Netop spørgsmålet om, hvor mange af de unge, der drømmer om en professionel karriere, kan godt bekymre de to nye dommere.

»Jeg håber, nogle af dem vælger at bruge musikken som en glæde og ikke nødvendigvis som et job,« siger Philip Faber, og Stine Hasbirk nikker samstemmende: »Vi befinder os desværre i et lavpunkt, hvor interessen for klassisk musik ikke er så stor, som den har været, altså hos dem, der sidder med pengene,« siger hun.

»Men for mig er det altid godt, når børn beskæftiger sig med musik. Det giver så meget hjernemæssigt. Og uanset hvad er musik en fantastisk gave at have med sig ind i voksenlivet.«

Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence 2017. Magnus Rømer på 12 år på valdhorn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

12-årige Magnus Rømer kommer fra en familie af glade amatørmusikere. Både hans forældre og søskende spiller musik. Selv har han spillet cello i ni år, men valgte for to år siden at tage springet til et helt andet instrument, nemlig valdhorn.

»Det var fordi, jeg kom i Tivoli Garden og så nogle andre spille valdhorn, og så tænkte jeg, det kunne være sjovt at prøve,« siger han.

»Når jeg bliver større, vil jeg stadig spille musik. Men jeg ved ikke, om det skal blive mit arbejde, når jeg bliver stor. Det skal nok mere være en hobby.«

Man kan deltage i konkurrencen, hvis man er mellem otte og 17 år og har modtaget undervisning på sit instrument i to år.

Berlingskes Klassiske Musikkonkurrence 2017. Astrid Helms på 8 år har spillet violin i tre år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Otte-årige Astrid Helms har spillet violin i tre år og var lørdagens yngste deltager.

»Det var rigtig sjovt. Og jeg var slet ikke nervøs,« siger hun glad.

»Men moren var lidt nervøs,« ler Astrids mor, Anne Helms. »Men jeg synes, det gik rigtig godt. Det er sådan en fin mulighed – selvfølgelig er det en konkurrence, men det er også superhyggeligt. De er mange, der kender hinanden fra Zuzuki Institutet, som mødes her og hører hinanden spille. Så vi vil meget gerne komme igen næste år.«