Konkrete detaljer i PET-bog kan bryde tavshedspligt

Det er tilladt at fortælle, hvad PET gør, men ikke hvordan. Det fortæller en tidligere operativ chef i PET.

PET har forlangt og fået et fogedforbud mod udgivelse af en bog om tidligere PET-chef Jakob Scharf. Scanpix/People Press Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Hvis tidligere ansatte i Politiets Efterretningstjeneste (PET) leverer konkrete oplysninger til offentligheden om, hvordan PET har ageret i konkrete sager, kan det være en overtrædelse af deres tavshedspligt.

Det fortæller tidligere operativ chef for PET Frank Jensen, efter at Københavns Byret har nedlagt fogedforbud mod bogen "Syv år for PET" på PET's anmodning.

En af kilderne i bogen er den tidligere PET-chef Jakob Scharf.

- Du kan google, hvordan du hverver en agent. Det i sig selv er ikke hemmeligt. Men hvis du tager det i en konkret situation i Danmark, så kan det nemt blive en overtrædelse af ens tavshedspligt, siger Frank Jensen.

- Hvis man fortæller, hvor i Danmark man søger agenter henne, og hvor de normalt kommer fra, kan det betyde, at man i de kredse begynder at se sig omkring: Passer det på nogle af dem, vi har siddende omkring os?

PET har ikke læst bogen men er baseret på foromtalen bange for, at fortrolige oplysninger vil komme frem.

En Bog & Idé-butik har fredag solgt eksemplarer af bogen.

Frank Jensen, der i dag er kommentator for TV2 News, har selv som tidligere topfigur i PET tavshedspligt om sit arbejde i PET.

Ifølge ham er tidligere PET-ansatte - inklusiv Jakob Scharf - ikke i tvivl om, hvad de må oplyse og ikke oplyse.

I foromtalen til bogen skriver forlaget blandt andet, at "han (Jakob Scharf, red.) blotlægger PET-operationerne, de kendte og de ukendte, og han portrætterer tjenestens dedikerede agenter og kunsten at hverve en meddeler".

Set fra en PET-jurists synsvinkel kan det vække bekymring, mener Frank Jensen. Det gælder både de ukendte operationer og tjenestens dedikerede agenter.

- Hvis det var PET-medarbejdere såsom mig, var der intet problem. Men det er ikke det, der står. Der står agenter. For PET er en agent hemmelig, siger han.

/ritzau/