Kongelig fødselar: Mary fylder 46 år

Kongehuset kan mandag hejse flaget, for kronprinsesse Mary fylder år.

Kronprinsesse Mary kan fejre sin 46-års fødselsdag mandag den 5. februar. Scanpix/Frederick Florin Fold sammen
Læs mere

Kronprinsen kneb en tåre, da den kommende kronprinsesse, der dengang lød navnet Mary Elizabeth Donaldson, gik op ad kirkegulvet i 2004.

Lige siden den forårsdag i maj har kronprinsesse Mary gjort sit absolut bedste for også at bore sig ind i hjertet på resten af den danske befolkning.

Det er nemlig en arbejdsom kvinde, der mandag den 5. februar fylder 46 år.

Mary voksede op på Tasmanien, og her dyrkede hun alt fra basketball og hockey til klaver, fløjte og klarinet. Hun fik en kombineret bachelorgrad i handel og jura fra University of Tasmania, og siden uddannede hun sig inden for reklamebranchen og begyndte at arbejde på et reklamebureau i Melbourne.

I 1997 mistede hun sin mor, Henrietta Donaldson, og i perioden herefter besluttede hun at rejse verden rundt.

Det bragte hende blandt andet forbi forældrenes fædreland, Skotland. De emigrerede til Australien i 1963, og mange husker sikkert, at Marys far, John Donaldson, var iført kilt, da han førte Mary op ad kirkegulvet.

Hun var også til stede, da OL i 2000 blev afholdt i Sydney, og en aften tog hun med en veninde på baren Slip Inn.

Mary brugte aftenen på snakke med en mand, der introducerede sig selv som Fred.

»Første gang vi mødtes, gav vi hinanden hånden. Jeg viste ikke, at han var prins af Danmark. En halv time senere kom der en op til mig og spurgte: »Ved du, hvem de her mennesker er?«« har kronprinsesse Mary fortalt om sit første møde med kronprins Frederik.

Det gjorde Mary på det tidspunkt ikke, men det skulle hun komme til. Et år senere havde den danske presse fået færten af forholdet, og i 2003 kunne parret annoncere, at det var blevet forlovet.

Året efter blev de gift, og siden har kronprinsessen påtaget sig de royale pligter og har fundet egne mærkesager som kvinderettigheder, julemærkehjem og kampen mod mobning.

Kronprinsessen selv har dog kæmpet lidt med forventningerne, afslørede hun i et interview med Berlingske i anledning af sin 40-års fødselsdag.

»Derfor prøvede jeg at kontrollere så meget, som jeg nu engang kunne kontrollere, og jeg lukkede måske døre til sider af min personlighed,« fortalte kronprinsessen til Berlingske og forklarede:

»Jeg tror, det var min måde at beskytte mig selv på. Og velsagtens også udtryk for en naturlig usikkerhed, når man tænker på, at en person fra Tasmanien lander i den danske kongelige familie. Jeg synes, at jeg i årenes løb har lært at give mere slip. Men jeg kunne godt blive bedre til det.«

Kronprinsesse Mary er mor til prins Christian, prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.

/ritzau/