Kongehuset: Prins Henrik har fået ny titel

Prins Henrik har i forbindelse med sin pensionering fra officielle pligter i kongehuset frasagt sig sin titel som prinsgemal.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I forbindelse med sin pensionering har prins Henrik opgivet en titel. Han skal nu ikke længere tituleres som prinsgemal.

I stedet er prinsens korrekte titel nu hans kongelige højhed prins Henrik. Det oplyser Kongehuset til Ekstra Bladet.

»Det er Hans Kongelige Højheds egen beslutning at ændre sin titel til det mindre formelle Prins Henrik. Prins Henrik finder, at det passer bedre til hans nuværende situation efter pensioneringen,« siger hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, til Ekstra Bladet.

Prins Henrik er siden 2005 blevet tituleret som prinsgemal, der er en betegnelse for en regerende dronnings ægtefælle. Prins derimod betyder et ikke-regerende medlem af Kongehuset, skriver tv2.dk.

Dronningens ægtefælle indførte selv titlen som prinsgemal. I biografien »Enegænger. Portræt af en prins« har han forklaret baggrunden for titlens indførelse.

»Det var min beslutning at tage den titel. Hvorfor? Fordi jeg var træt af at blive kaldt ’prinsen’. For hvad for en prins? Er det lille prins Felix? Eller er det dronningens mand? Nuvel, så efter mere end tredive år tog jeg den titel af prinsgemal, som mine ligestillede i Holland og England dog har haft,« har prins Henrik ifølge Ekstra Bladet sagt.

Ændringen er allerede blevet taget i brug af kongehuset.

Da der onsdag aften var stor gallataffel på Fredensborg Slot i anledningen af statsbesøget fra Mexico, blev den nu tidligere prinsgemal tituleret »Hans Kongelige Højhed Prins Henrik« på gæstelisten.

Prins Henrik har ved flere lejligheder offentlig luftet sin utilfredshed med, at han ikke havde titel af konge, når nu han var gift med dronningen.

Danmark er ellers kendt for at være ivrig forkæmper for ligestilling, lød et af argumenterne fra prinsen.