Kongehus-kender: Ny hofmarskal skal planlægge generationsskifte

Den nye hofmarskal, Michael Ehrenreich, tiltræder på et tidspunkt, hvor et generationsskifte i Kongehuset er lige om hjørnet, påpeger historiker, der også mener, at det bliver den største udfordring.

Michael Ehrenreich - dronningens nye hofmarskal har en fortid som medlem af chefredaktionen på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der venter Michael Ehrenreich masser af interessante udfordringer, når han i midten af februar tiltræder som Kongehusets nye hofmarskal.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, historiker og indgående kender af det danske kongehus.

»Det sker på et tidspunkt, hvor vi vil se en gradvis uddelegering af opgaver fra Dronningen til Kronprinsen, og hvor der generelt vil være fokus på at lave den rigtige rollefordeling internt,« forklarer Lars Hovbakke Sørensen.

Michael Ehrenreich kommer fra en stilling som direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab, ligesom han i en årrække har været tilknyttet dagblade som Berlingske og Kristeligt Dagblad, hvor det internationale stof var favoritområdet. Og et kendskab til det store udland er en stor fordel, påpeger Lars Hovbakke Sørensen.

»Det er blevet vigtigt at få en international profil på jobbet, og det passer på Ehrenreich, der har et indgående kendskab til det udenrigspolitiske. På den måde er det et klogt valg, da Kongehuset generelt står over for at skulle internationaliseres,« siger han.

Og skulle man være i tvivl, er stillingen som hofmarskal en ganske vigtig en af slagsen, understreger Lars Hovbakke Sørensen.

»Han er jo så at sige administrativ leder af det firma, vi kalder Kongehuset. Hans job bliver at lægge de overordnede linjer for, hvordan Kongehuset skal kommunikere med omverdenen, og hvordan de kongelige skal agere i forhold til resten af samfundet i samråd med de kongelige selv,« siger kongehus-kenderen.

Det er en hermetisk lukket proces, der er gået forud for ansættelsen af Michael Ehrenreich. Den brede offentlighed har således intet kendskab til, hvordan ansættelsesprocessen fungerer, og hvilke kriterier man lægger vægt på. Lars Hovbakke Sørensen tør dog godt pege på ét.

»Man går efter en, man finder troværdig, og som udstråler troværdighed. Hofmarskallen kommer utrolig tæt på familien, og han kommer til at få et tæt indblik i, hvordan familien fungerer,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Michael Ehrenreich tager over efter kammerherre Ove Ullerup, der har bestridt posten i 11 år.