Kongeborg er dukket op på Samsø

Resterne af en kongeborg fra Erik Menveds tid er uventet dukket op under arkæologiske udgravninger på Samsø.

På Samsø har arkæologer fundet rester af en kongeborg, der vurderes at være bygget i slutningen af 1200'tallet eller starten af 1300'tallet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Huss

Forskere fra Nationalmuseet har på Samsø fundet resterne af en kongeborg, der har tjent middelalderkongen Erik Menved omkring år 1300.

Det store fund dukkede op ved et tilfælde under sommerens udgravning på Samsø. Et forskningshold fra Nationalmuseet, Moesgård Museum og Økomuseum Samsø troede først der var tale om et mindre anlæg ved en bispegård.

Men det viste sig at være en del af et større borganlæg. Faktisk så stort at det efter alt at dømme har været kongens borg. Kongen hed på det tidspunkt i danmarkshistorien Erik Menved.

Samsø tilhørte gennem hele middelalderen kongen. Arkæologerne har desuden under de netop afsluttede udgravninger på Samsø fundet blandt andet keramik, mønter og resterne efter de oprindelige voldgrave fra Erik Menveds regeringstid fra 1287 til 1319. 

Læs mere om udgravningerne her (eksternt link) og Se billeder fra udgravninger her (eksternt link)

Under udgravningen har arkæologerne også fundet to brostolper. Den ene er en oprindelig stolpe, og den anden er kommet til som en del af en reparation.

De er begge så velbevarede, at man kan lave undersøgelser af dem, der fastslår, hvor gammelt træet er. Ifølge disse er Bisgård bygget i slutningen af 1200'tallet eller starten af 1300'tallet.

Ifølge udgravningsleder Nils Engberg må Bisgård være afløser for Gl. Brattingsborg. Den fungerede som kongeborg, indtil Marsk Stig ødelagde den i 1289 med støtte fra den norske konge Erik Præstehader.

Samme Marsk Stig var sammen med andre blevet dømt fredløs for at være med til at planlægge mordet i Finnerup Lade på Erik Menveds far, Erik Klipping.

Udgravningen af Bisgård er led i et femårigt forskningsprojekt på Samsø om borgene på Samsø. Det er et samarbejde mellem Nationalmuseet, Moesgård Museum, Økomuseum Samsø og Kulturarvsstyrelsen.

/ritzau/